Nieuwsbrief Gegevensuitwisseling #32

In deze laatste nieuwsbrief van 2022 praten we je onder meer bij over de impact van de EHDS op de Wegiz, over het congres van ICT&health waar we in januari staan, en over het vertrek (en de nieuwe uitdaging) van onze programmamanager Ans van den Bosch.

Verder is NEN komend jaar weer druk met het ontwikkelen van nieuwe normen voor gegevensuitwisseling en werkt VWS aan het vernieuwen van de UZI-middelen. Dat en meer in deze nieuwsbrief.

Fijne feestdagen toegewenst!

VWS op zorgcongres ICT&health 2023

Onder de noemer ‘Wegiz, van wet naar uitvoering’ is VWS vertegenwoordigd op het (jaarlijkse) zorgcongres ICT&health op 30 januari 2023 in het AFAS Circustheater in Den Haag. Bij onze beursstand kun je in gesprek gaan en vragen stellen over de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz): wat betekent de Wegiz – nu nog een wetsvoorstel – voor jouw organisatie? Daarnaast houden we twee kennissessies.

Lees hier het hele bericht over VWS op het ICT&health-congres

Wat is de impact van de EHDS op de Wegiz?

De Radboud Universiteit onderzocht in opdracht van minister Ernst Kuipers wat de juridisch impact is van de European Health Data Space-verordening (EHDS) op het wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Over deze impactanalyse stuurde de minister eind november een brief aan de Eerste en Tweede Kamer. 

In dit nieuwsbericht lees je in het kort wat de minister schrijft

Vlag van Europa
Beeld: ©Rijksoverheid

7 vragen en antwoorden over de EHDS en de Wegiz

Naar aanleiding van de Kamerbrief over de juridische impactanalyse maakten we een lijstje van zeven vragen en antwoorden. Zoals: wat is het verschil tussen de EHDS en de Wegiz? 

Kijk hier voor de 7 vragen en antwoorden 

Update normen, standaarden en AMvB's

Is er al een NEN-norm voor de Basisgegevensset Zorg? En hoe zit het met de algemene maatregel van bestuur (AMvB) van Beeldbeschikbaarheid? 

Op onze website staat bij de vier geprioriteerde gegevensuitwisselingen de actuele stand van zaken als het gaat om standaarden, normen en algemene maatregel van bestuur (AMvB).

Voor Basisgegevensset Zorg, Beeldbeschikbaarheid en Verpleegkundige overdracht is die stand van zaken net geüpdatet. Medicatieoverdracht volgt. 

Je vindt deze informatie onder Focus op vier gegevensuitwisselingen

Programmamanager Ans van den Bosch: ‘Op weg naar nieuwe uitdaging’

Nu de Tweede Kamer de Wegiz heeft behandeld, gaat het programma Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Egiz) een nieuwe fase in. De focus komt steeds meer te liggen op de vier geprioriteerde gegevensuitwisselingen. De uitwerking van algemene maatregelen van bestuur – nodig om aan te wijzen welke gegevensuitwisselingen verplicht elektronisch moeten verlopen – is in volle gang. Vanaf komend jaar worden de activiteiten rondom de Wegiz geleidelijk opgenomen in de staande VWS-organisatie. Dit past bij de nieuwe fase van het programma. Dat betekent ook dat Ans van den Bosch haar opdracht bij Egiz afrondt en een nieuwe uitdaging aangaat. Zij wordt per 1 januari 2022 interim-directeur van de Dienst Testen van VWS. Ans is sinds september 2021 programmamanager Egiz.

Ans: ‘Het afgelopen anderhalf jaar heb ik met veel plezier gewerkt bij het programma. Met een gemotiveerd team en met een helder doel voor ogen hebben we heel wat stappen weten te zetten. Ik heb voor deze opdracht met veel mensen zowel binnen als buiten VWS mogen samenwerken, stuk voor stuk zeer betrokken op de inhoud. Ik wil iedereen bedanken voor de prettige samenwerking. Het is niet langer de vraag of de Wegiz er komt, maar vooral hoe de Wegiz gaat uitwerken in de praktijk en daar hebben we samen voor gezorgd.’

Wij wensen Ans veel succes met haar nieuwe opdracht!

Even voorstellen - Ans van den Bosch
Beeld: ©Ans van den Bosch

Werk je met (persoons)gegevens? Gebruik dan het DPIA stappenplan!

Ga je als zorgprofessional werken met persoonsgegevens? Dan is een Data Privacy Impact Assessment (DPIA) waarschijnlijk verplicht. Het verwerken van deze gegevens brengt namelijk privacyrisico’s voor betrokkenen met zich mee. Het doorlopen van een DPIA is echter een ingewikkeld proces. Om je hierbij te helpen heeft de AVG-helpdesk van het ministerie van VWS een stappenplan ontwikkeld.

Lees hier het hele bericht over het DPIA stappenplan

Informatiebijeenkomst NEN-norm verpleegkundige overdracht

NEN start eind januari 2023 met de ontwikkeling van NEN 7545 ‘Gegevensuitwisseling in de zorg – verpleegkundige overdracht’. NEN nodigt betrokken partijen uit om mee te doen. Het traject start op 12 januari 2023 met een informatiebijeenkomst en eindigt met de publicatie van de norm, naar verwachting medio 2024. Aanmelden voor de informatiebijeenkomst kan tot 5 januari.

Lees het hele bericht (en meld je aan) op de site van NEN

Beeld: ©NEN

Presentatie oplossingsrichting identificatie en authenticatie in de zorg

VWS heeft tijdens het Nictiz-event ‘Digitale Toegang in de praktijk’ op 15 november in Utrecht de oplossingsrichting voor identificatie en authenticatie voor zorgprofessionals gepresenteerd. Beleidsmedewerkers Amber Blikslager en Bart Kerver (VWS) van het team ‘Toekomstbestendig maken UZI-middelen’ lichtten toe waarom de huidige Unieke Zorgverlener Identificatie (UZI)-middelen aan vernieuwing toe zijn, wat de uitwerking van de oplossing is en wat dit betekent voor zorgprofessionals, zorginstellingen en ICT-leveranciers.

Lees hier het hele bericht over UZI-middelen

Beeld: ©Laisa Maria

Terugkijken: technische briefing Eerste Kamer Wegiz

Voordat de Eerste Kamer de Wegiz gaat behandelen, kregen de Kamerleden een eerste toelichting op het wetsvoorstel. Deze technische briefing was op 15 november en is online terug te kijken. 

Meer informatie en de link naar de technische briefing