Nieuwsbrief Gegevensuitwisseling #34

Vers van de pers: vanaf nu kun je meepraten over de Basisgegevensset Zorg en de persoonlijke gezondheidsomgeving. Check de internetconsultaties!

Op dit moment is er nog geen datum bekend waarop de Eerste Kamer een besluit neemt over het Wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Er loopt nu wel een tweede vragenronde. Meer daarover in deze februari-nieuwsbrief.

En natuurlijk vertellen we ook over het zorgcongres ICT&health 2023. Veel leesplezier!

Denk mee: internetconsultatie Basisgegevensset Zorg en medicatieafspraak in persoonlijke gezondheidsomgeving

De internetconsultaties voor de Basisgegevensset Zorg (BgZ) en voor een medicatieafspraak in een  persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) zijn van start gegaan. Deze twee consultaties lopen tot en met 28 maart 2023. Dat betekent dat iedereen in die tijd online feedback kan geven.

Wil je meedenken over de BgZ en de PGO? In dit nieuwsbericht staat alle informatie

Beeld: ©Mischa Bonis

Tweede schriftelijke vragenronde over Wegiz voor Eerste Kamer

Voordat de Eerste Kamer beslist of het Wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) een wet wordt, komt er een tweede schriftelijke vragenronde. De Kamerleden hebben tot 21 februari 2023 de tijd om hun vragen aan te leveren. Na beantwoording van deze vragen besluiten de Kamerleden of ze over het wetsvoorstel willen debatteren of dat ze er meteen over stemmen.

Lees hier het hele nieuwsbericht over de tweede vragenronde

Benieuwd naar de vragen en antwoorden uit de eerste schriftelijke vragenronde? Je vindt ze hier

Eerste Kamer

Meestgestelde vragen over Wegiz op zorgcongres ICT&health

Met twee Wegiz-kennissessies en een beursstand waren we eind januari vertegenwoordigd op het zorgcongres ICT&health 2023. Uit de één-op-één gesprekken met bezoekers bij onze stand maakten we een top 5 van vragen over de Wegiz.

Praat mee over de Wegiz in de online Wegiz-community

Op het zorgcongres ICT&health 2023 heeft VWS ook de nieuwe online Wegiz-community gelanceerd. In deze community kan iedereen die te maken heeft met gegevensuitwisseling in de zorg terecht voor vragen, en kennis en voorbeelden delen over het wetsvoorstel.

Aanmelden voor de community doe je hier

Podcast Voorzorg: 'Er moet meer tegenover hoge winstmarges zorg-ICT-leveranciers staan’

In de podcast Voorzorg van Skipr en Zorgvisie praat Bianca Rouwenhorst - directeur Informatiebeleid en CIO bij VWS - niet alleen over de Wegiz, maar ook over de rol van leveranciers en zorgorganisaties. Zij moeten hun verantwoordelijkheid nemen om databeschikbaarheid in de zorg mogelijk te maken, zegt Rouwenhorst. 

Verder zegt zij over de winstmarges van ICT-leveranciers: 'Het is niet zo dat dat hele andere percentages zijn dan op andere vlakken in de ICT-wereld. Alleen: We willen dat zorggeld naar de zorg gaat en niet naar ICT-toepassingen. Dus je moet een draai maken en zorgen dat die ICT-toepassingen die je ontwikkelt ook direct zorgen voor betere zorg.'

Beluister de podcast met Bianca Rouwenhorst hier. Het is nummer 79 in de serie podcasts.