Cumuluz omarmd als doelinfrastructuur voor gegevensuitwisseling

Cumuluz wordt de doelarchitectuur voor het landelijk dekkend netwerk van infrastructuren. Dat is een van de afspraken uit het Uitvoeringsakkoord Gegevensuitwisseling dat minister Helder en de IZA-partijen hebben ondertekend. Daarmee is er concreet zicht op een instrument waarmee gezondheidsgegevens altijd en overal beschikbaar gemaakt kunnen worden.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©VWS, Lex van Lieshout

In een interview met Dutch Health Hub vertelt Bianca Rouwenhorst, directeur Informatiebeleid bij VWS, uitvoerig over de keuze voor Cumuluz en de weg ernaartoe. En over de doorontwikkeling, het beheer en de exploitatie ervan onder regie van VWS. “De grootste uitdaging zit in het winnen van vertrouwen. Zowel zorgverleners als burgers moeten durven vertrouwen op data en de manier waarop daarmee wordt omgegaan.”

Toegankelijke, goede en betaalbare zorg

Het Uitvoeringsakkoord Gegevensuitwisseling bevat een ambitieuze digitale agenda met afspraken over eenheid van taal, generieke functies en een landelijk dekkend netwerk van infrastructuren. Met deze afspraken willen de partijen bij het Integraal zorgakkoord de zorg goed, betaalbaar en toegankelijk houden.