Interview Ulco de Boer over Wegiz: ‘We doen het samen met het zorgveld.’

‘Bestuurders, zorgverleners en leveranciers moeten in actie komen.’ Dat zegt Ulco de Boer, senior beleidsadviseur gegevensuitwisseling bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. ‘Er gaat best veel veranderen.’

Deze oproep doet De Boer in een interview met de Dutch Health Hub in aanloop naar de Zorg & ICT-beurs deze week in de Jaarbeurs. Hij vertelt over de uitvoering van de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) en legt uit hoe het proces verloopt en waarom iedereen in de zorg zich moet voorbereiden.

Op 1 juli 2023 treedt de Wegiz in werking. Wegiz verplicht elektronische gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders. Dit moet leiden tot minder fouten, kwaliteitswinst en lagere kosten. In overleg met het zorgveld is bepaald welke gegevensuitwisselingen als eerste in aanmerking komen. Deze zijn opgenomen in een zogenoemde Meerjarenagenda Wegiz.

‘Het programma Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg is in 2018 gestart’, vertelt De Boer. ‘De Kamer en het veld vroegen om regie en actie van VWS om tot betere gegevensuitwisseling te komen. Om met de juiste onderwerpen te beginnen, vroeg VWS het zorgveld waar de prioriteiten moesten liggen. We doen dit samen met het zorgveld, op een zorgvuldige en gedegen manier.’
Lees hier het volledige interview met Ulco de Boer.

Meer weten over gegevensuitwisseling in de zorg? Kom dan naar de Zorg & ICT beurs op 13, 14 en 15 juni in de Jaarbeurs in Utrecht. Ulco de Boer is een van de sprekers en elke dag aanwezig op het paviljoen voor het beantwoorden van vragen. Lees hier meer over de aanwezigheid van VWS of bekijk hier of ons programma en/of meld je hier gratis aan als bezoeker voor de beurs.