Tweede Kamer stemt unaniem vóór Wegiz

De Tweede Kamer heeft vandaag het wetsvoorstel voor de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) unaniem aangenomen.

VWS-minister Ernst Kuipers: ‘Met deze wet gaan we ervoor zorgen dat verschillende systemen met elkaar kunnen communiceren, zodat zorgverleners eenvoudig gegevens met elkaar kunnen delen en zo beter en sneller hun patiënt kunnen helpen. Op naar meer digitale verbondenheid in de zorg!’

Vergroot afbeelding Kind met inhaler
Beeld: ©VWS / Frank van der Burg

Terugkijken

Kijk hier de stemming over de Wegiz op 27 september 2022 terug

Eerder deze maand – op 14 september – debatteerde de Kamer met minister Kuipers over de Wegiz. Dat debat kun je hier terugkijken

Vervolg

Nu de Tweede Kamer het wetsvoorstel heeft aangenomen, gaat het voor behandeling en stemming naar de Eerste Kamer. Die mag het alleen aannemen of verwerpen.
Uitleg over de totstandkoming van een wet vind je hier

Meest recente Kamerbrief over Wegiz

Gisteren stuurde de minister een brief naar de Tweede Kamer over de Wegiz. Daarin staat zijn reactie op de amendementen.

Programmamanager Ans van den Bosch: ‘Deze uitslag bevestigt dat we op de goede weg zitten’

Ans van den Bosch, programmamanager Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Egiz) vertelt over de impact van deze uitslag.

Wat betekent deze positieve stemming voor het programma?

‘Dit is een belangrijk moment. We zijn erg blij dat de Tweede Kamer de wet heeft aangenomen. Het wetsvoorstel moet natuurlijk nog worden behandeld in de Eerste Kamer, maar deze uitslag bevestigt dat we op de goede weg zitten.’

Verandert er nu meteen iets in het zorgveld?

‘Nog niet meteen. We gaan door met de uitwerking van de onderliggende regelgeving. Dat zijn de algemene maatregelen van bestuur (AMvB’s). Van die besluiten gaan zorginstellingen uiteraard iets merken. De eerste AMvB treedt in 2023 in werking en gaat over het digitaal versturen van het recept van de huisarts naar de apotheek. Dit is via een spoor 1-aanwijzing. Dit gaat nog niet via een bepaalde standaard, maar het wordt wel een gegevensuitwisseling die verplicht elektronisch moet plaatsvinden. Andere gegevensuitwisselingen volgen vanaf 2024.’

Wat zijn de volgende stappen in elektronische gegevensuitwisseling?

‘Op de achtergrond zijn we al bezig alsof de wet erdoorheen is. Dat gaat vaak zo want je moet veel voorbereidingen treffen. Het feit dat de Wegiz nu door de Tweede Kamer is aangenomen, geeft wel een sterk signaal af: we gaan dit dus echt doen! Dat geeft ons vernieuwde energie en we zien de behandeling in de Eerste Kamer met vertrouwen tegemoet.’

Welke uitdagingen zie je voor de toekomst?

‘Een deel van de afspraken over de implementatie van de gegevensuitwisseling in de zorg zijn nu ook geland in het Integraal Zorgakkoord (IZA). Dat is mooi en geeft extra richting. In de uitvoering komen we zeker nog zaken tegen die nadere uitwerking behoeven. We doen veel dingen voor het eerst en dat is altijd spannend, maar ik geloof dat het met gezamenlijke inzet gaat lukken.’

Waar ben je trots op?

‘Ondanks het uitstel van de wetsbehandeling (die stond een jaar geleden al op de agenda van de Tweede Kamer) hebben we als team de energie weten vast te houden. Ik ben erg trots op de inzet van alle betrokken collega’s en hoop dat we dit gevoel samen met alle partijen vasthouden!’

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom elektronische gegevensuitwisseling in de zorg? Schrijf je in voor de nieuwsbrief Gegevensuitwisseling. 

Vergroot afbeelding Programmamanager Egiz Ans van den Bosch
Beeld: ©Ans van den Bosch