Fysieke en digitale weerbaarheid

Digitale technologieën spelen een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. Digitalisering biedt veel mogelijkheden en oplossingen, van hybride onderwijs en werken tot virtuele artsbezoeken. Dat maakt dat de digitale infrastructuur en dataverkeer essentieel zijn voor het functioneren van de samenleving en de economie.

De afgelopen jaren zien we dat diverse ontwikkelingen, zoals COVID-19, de oorlog in Oekraïne, toenemende cyberbedreigingen en de gevolgen van klimaatverandering, in toenemende mate de veiligheid van onze maatschappij en economie onder druk zetten. In het licht van deze ontwikkelingen is er sinds 2020 vanuit de Europese Unie gewerkt aan twee richtlijnen, de Critical Entities Resilience (CER) directive en de Network and Information Security (NIS2) directive. Beide richtlijnen zijn gericht op een verbetering van de fysieke, digitale en economische weerbaarheid van Europese lidstaten.

De NIS2-richtlijn wordt omgezet in de nationale Cyberbeveiligingswet en de CER-richtlijn in de nationale Wet weerbaarheid kritieke entiteiten. Met de publicatie van de internetconsultatie zijn ook de concept-wetteksten van deze wetten gepubliceerd. Deze internetconsultaties waren geopend van 21 mei 2024 tot 2 juli 2024. Op dit moment worden de ontvangen reacties door de betrokken ministeries verwerkt.


De consultatie en bijbehorende stukken van de Cyberbeveiligingswet en de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten staan op internetconsultatie.nl:

Lees meer over de richtlijnen, bekijk de handige tijdlijn of ga naar de veelgestelde vragen onder 'Vraag en antwoord'. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via nis2-cer@minvws.nl.