Fysieke en digitale weerbaarheid

Digitale technologieën spelen een steeds grotere rol in ons dagelijks leven – van vervoer, energie en gezondheid tot financiën. Digitalisering biedt veel mogelijkheden en oplossingen, van hybride onderwijs en werken tot virtuele artsbezoeken. De digitale infrastructuur en dataverkeer zijn essentieel voor het functioneren van de samenleving en de economie.

De afgelopen jaren zien we dat diverse ontwikkelingen, zoals COVID-19, Oekraïne, toenemende cyberbedreigingen en de gevolgen van klimaatverandering, in toenemende mate de veiligheid van onze maatschappij en economie onder druk zetten. In het licht van deze ontwikkelingen is er sinds 2020 vanuit de Europese Unie gewerkt aan twee richtlijnen, de Critical Entities Resilience (CER) directive en de Network and Information Security (NIS2) directive. Beide richtlijnen zijn gericht op een verbetering van de fysieke, digitale en economische weerbaarheid van Europese lidstaten.

Lees meer over de richtlijnen, bekijk de handige tijdlijn of ga naar de veelgestelde vragen onder 'Vraag en antwoord'. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via nis2-cer@minvws.nl.