Video's

Databeschikbaarheid is een belangrijk onderdeel van de Nationale Visie op het gezondheidsinformatiestelsel. Maar wat betekent dat nou precies voor burgers en zorgverleners? En wat is het verschil met gegevensuitwisseling. Bekijk onderstaande drie video’s om hier meer over te weten.

Wat betekent databeschikbaarheid voor de burger?

We willen dat burgers altijd en overal inzicht kunnen hebben in hun eigen gezondheidsgegevens. Zodat ze meer regie hebben over hun eigen gezondheid en zorg, en zodat ze hierover weloverwogen keuzes kunnen maken. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan deze video die uitlegt wat databeschikbaarheid betekent voor burgers.

Wat betekent databeschikbaarheid voor zorgverleners?

We willen dat zorgverleners toegang hebben tot de meest actuele en complete informatie over hun patiënten en cliënten. Zodat ze minder tijd kwijt zijn aan administratie en de best passende zorg kunnen verlenen. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan deze video die uitlegt wat databeschikbaarheid betekent voor zorgverleners.

Wat is het verschil tussen gegevensuitwisseling en databeschikbaarheid?

Op de korte termijn werken we aan gegevensuitwisseling, maar op de lange termijn gaan we nog een stapje verder. We willen databeschikbaarheid realiseren. Zodat gezondheidsgegevens beschikbaar zijn voor burgers en hun zorgnetwerk, en voor innovatie, onderzoek en beleid. Dit zorgt voor meer inzicht en regie op de eigen gezondheid en voor verbetering van de zorg.

Bekijk onderstaande video als je wilt weten wat het verschil is tussen gegevensuitwisseling en databeschikbaarheid.