Minister Kuipers op bezoek bij UMCG voor gesprek over generatieve AI

Op donderdag 21 december bezocht minister Kuipers het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Hij was daar om te praten over wat er op dit moment gebeurt in Nederlandse ziekenhuizen op het gebied van generatieve AI en hoe dit kan bijdragen aan de grote uitdagingen in de zorg.  

Generatieve AI is een vorm van kunstmatige intelligentie waarmee iemand automatisch teksten, afbeeldingen, audio en andere content kan genereren. Het UMCG had onlangs de primeur door als eerste Europese ziekenhuis met hulp van generatieve AI vragen van patiënten te beantwoorden. Het ziekenhuis test ook of een AI-taalmodel gerichte samenvattingen kan maken van patiënteninformatie voor zorgverleners.

Tijdens verschillende demonstraties kreeg minister Kuipers te zien hoe een chatbot de zorgverlener helpt bij het beantwoorden van vragen van patiënten, hoe AI een samenvatting van een patiëntendossier maakt, en hoe een dicteerfunctie in de toekomst wellicht gaat verslagleggen van een gesprek tussen arts en patiënt.

Het was een interessant werkbezoek. Minister Kuipers gaf aan dat VWS het veld graag ondersteunt met de implementatie en de opschaling van passende AI-technieken. Daarbij wordt natuurlijk altijd rekening gehouden met privacy en zorgvuldigheid.

Heb je vragen over het werkbezoek? Stuur dan een mail naar di-communicatie@minvws.nl.