VWS start een campagne over toestemmingen in de zorg

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport start in november met een publiekscampagne over het geven van toestemming voor het delen van medische gegevens.

VWS wil met de bewustwordingscampagne burgers informeren over de huidige situatie, de keuzemogelijkheden en het belang van toestemming geven voor het delen van medische gegevens. In 2024 wordt de voorlichting aangevuld met een oproep om de toestemmingskeuze via een online voorziening, zoals Mitz, te registreren. 

Aanpak campagne

Wij zetten de zorgverleners centraal met de boodschap ‘Wij zorgen voor jou, zorg jij voor toestemming?’. Om snellere en betere zorg te kunnen geven, hebben zij toegang nodig tot de medische gegevens van patiënten. Aan de andere kant gebruiken we voor de herkenbaarheid voor de burger ook verhalen van zorggebruikers. Al deze verhalen bundelen we op de website Zorgvoortoestemming.nl. (vanaf 4 november live). De campagne zal te zien en horen zijn middels (online)radio, search engine advertising en online advertenties.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Getty Images, Dean Mitchell