Nictiz: ‘Omarm de complexiteit van digitale gegevensuitwisseling’

Om tot een landelijke informatie-uitwisseling te komen, dienen zorgaanbieders, verzekeraars, experts en VWS over hun eigen schaduw te stappen. "Niemand stelt het belang van interoperabiliteit ter discussie. De marsroute en rolverdeling moet echter nog scherp gesteld worden", aldus Nictiz-directeur Leonique Niessen. In dit interview vertelt zij over de belangrijkste ontwikkelingen, de Wegiz en de thema’s voor 2022.

Te vrijblijvend

"Digitale informatie-uitwisseling is in Nederland te vrijblijvend. De Wegiz wordt hopelijk in januari in de Tweede Kamer behandeld, zodat zorgaanbieders verplicht worden bepaalde gegevens elektronisch uit te wisselen. Die uitwisseling kan op diverse dimensies het verschil maken. Zo is informatie sneller inzichtelijk voor patiënt en zorgverlener, wat de patiëntzorg ten goede komt en registratielast vermindert."

"Ook kan het een belangrijke rol spelen in kwaliteitsregistraties en uitkomstgerichte zorg, waardoor benchmarks eenvoudiger mogelijk worden. Op de lange termijn komt dit de patiëntzorg ten goede. Het gaat hierbij ook om databeschikbaarheid, die we kunnen inzetten voor innovatie en onderzoek. Maar we zijn er nog lang niet. Dit dossier is een complex en taai proces waar we langzaamaan naartoe werken."

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Nictiz

Impact

"De Wegiz heeft bij Nictiz op twee manieren impact. Allereerst wordt er in de wet over informatiestandaarden gesproken. Op welke manier wordt informatie uitgewisseld en wat worden de afspraken en normen? Dat raakt de kern van ons werk. Wie wordt vervolgens houder en beheerder van het stelsel van informatiestandaarden? Zoals het er nu uitziet, krijgt Nictiz de wettelijke beheertaak. Dit jaar en volgend jaar zijn wij ons dan ook aan het voorbereiden op die wettelijke taak. Wat betekent dit voor de organisatie, voor onze processen en de stabiliteit daarvan? Daarover zijn we nu in gesprek."

Lees het complete interview >

Bron: Zorgvisie, Laura van Elst