Stand van zaken geprioriteerde gegevensuitwisselingen op Meerjarenagenda Wegiz

Op de Meerjarenagenda (MJA) Wegiz staan vijf geprioriteerde gegevensuitwisselingen: Medicatieoverdracht, Basisgegevensset Zorg, Beeldbeschikbaarheid, Verpleegkundige Overdracht en Acute zorg. Vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Wegiz hebben samenwerkende partijen gewerkt aan een verplichting voor deze gegevensuitwisselingen. 

NEN, Nictiz, Zorginstituut en ministerie van VWS

Zo werkt het zorgveld onder begeleiding van NEN aan het ontwikkelen van normen voor elektronische gegevensuitwisseling waarbij wordt verwezen naar informatiestandaarden die worden ontwikkeld en beheerd door Nictiz. Kwaliteitsstandaarden die het zorgveld ontwikkelt en beheert, worden door het Zorginstituut in een register opgenomen. Het ministerie van VWS legt de afspraken vast in algemene maatregelen van bestuur (AMvB’s). Elke gegevensuitwisseling op de Meerjarenagenda heeft zo zijn eigen afsprakenset vastgelegd in een AMvB.

Medicatieoverdracht

De kwaliteitsstandaard ‘Overdracht van medicatiegegevens in de keten’, die sinds begin 2020 is ingeschreven in het Register van het Zorginstituut (ZIN), is uitgebreid met de informatie-paragraaf, die waarschijnlijk volgende maand wordt gepubliceerd.

De AMvB van de spoor 1-aanwijzing ‘Versturen recept door huisart aan de terhandsteller’ treedt naar verwachting in 2024 in werking. In deze AMvB is de verplichte uitwisseling met de Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) van de patiënt meegenomen.

De vervolgstap van de wettelijke verplichting inzake Medicatieoverdracht is het verplichten van de tweede gegevensuitwisseling: de spoor 2-aanwijzing van Medicatiegegevens. Deze verplichting richt zich op de medicatiegegevens die zorgverleners nodig hebben bij het veilig voorschrijven, ter hand stellen en toedienen van medicatie, waarbij het beschikbaar hebben van een medicatieoverzicht of een toedienlijst belangrijke hulpmiddelen zijn. Voor deze verplichting is eind 2022 een NEN-normtraject gestart. Het opstellen van de spoor 2-AMvB voor Medicatiegegevens is in voorbereiding. De kwaliteitsstandaard Medicatieoverdracht en de bijbehorende informatiestandaard Medicatieproces 9 worden nu geïmplementeerd in een beperkte setting in de regio’s Friesland en Rijnmond. Dit implementatieprogramma heet Kickstart. De kickstart is in oktober 2022 van start gegaan en heeft een looptijd van 2 jaar. Zorgaanbieders en hun ICT-leveranciers zijn als voorbereiding op de uitwisseling van medicatiegegevens in het regionale netwerk begonnen met het inbouwen van de informatiestandaard medicatieproces 9 in de informatiesystemen. Ook de uitwisseling met het PGO wordt voorbereid.

Overdracht van patiëntgegevens (BasisgegevenssetZorg) tussen instellingen waar medisch specialistische zorg wordt verleend

De BasisgegevenssetZorg (BgZ) is een samenvatting van (medische) gegevens over een patiënt waarvan zorgverleners hebben bepaald dat ze in elk onderdeel van het geplande of ongeplande zorgproces van belang is.

NEN heeft via een openbare internetconsultatie reacties opgehaald op de NEN-norm voor de BgZ. Deze worden momenteel verwerkt en de verwachting is dat de norm in het najaar van 2023 definitief gereed is. Ook heeft de internetconsultatie van de AMvB van de BgZ plaatsgevonden, als eerste gegevensuitwisseling in een spoor 2-aanwijzing onder de Wegiz. Deze kan naar verwachting in 2024 gepubliceerd worden. In de concept AMvB is opgenomen dat de gegevens die elektronisch worden uitgewisseld tussen zorgaanbieders, ook beschikbaar worden gesteld aan PGO’s. Instellingen zijn nu via het VIPP 5-programma bezig om de uitwisseling richting PGO en onderling te implementeren.

Beeldbeschikbaarheid en bijbehorend verslag tussen MSZ-instellingen

Voor de gegevensuitwisseling Beeldbeschikbaarheid werken partijen samen aan het interoperabel uitwisselen en beschikbaar stellen van radiologische beelden, inclusief bijbehorend verslag. Hierdoor kunnen radiologen en andere medisch specialisten in de toekomst beschikken over een historische tijdlijn van de beelden en verslagen die eerder over een patiënt gemaakt zijn en op basis daarvan de relevante informatie raadplegen.

De deelnemende partijen beproeven nu de huidige concept NEN-norm om te kijken in hoeverre de eisen hierin voldoen. Als de praktijkbeproeving van de concept NEN-norm is afgerond, bekijken de deelnemers met NEN hoe de norm het beste kan worden vormgegeven en wat dat betekent voor de implementatie.

Voortgang Verpleegkundige overdracht

Voor Verpleegkundige Overdracht is de kwaliteitsstandaard met informatieparagraaf ingediend bij het Zorginstituut. Na overeenstemming over de inhoud met de verschillende branchepartijen zal deze worden gepubliceerd. Het NEN-normtraject loopt sinds begin dit jaar en binnenkort wordt de AMvB voorbereid door het opstellen van een startnota. Het streven is om deze in 2026 te publiceren.

De Verpleegkundige Overdracht is ondersteund met de stimuleringsregeling Inzicht. Deze loopt per juli van dit jaar af. Er zijn nog (technische) knelpunten die opgelost moeten worden. Hierbij wordt nauw samengwerkt met de deelnemers aan de regeling. Het ministerie van VWS heeft de verschillende samenwerkingsverbanden bezocht en gezien dat de stimuleringsregeling op het gebied van (regionale) samenwerking tot grote vooruitgang heeft geleid en dat er groot draagvlak is en blijft voor het gezamenlijk mogelijk maken van de verpleegkundige overdracht. Nu wordt gekeken naar de behoefte aan ondersteuning voor de nabije toekomst.

Wat betreft de uitwisseling met het PGO is de verwachting dat bij het einde van de regeling nagenoeg alle leveranciers voor deze gegevensoverdracht een technisch werkende basis hebben gelegd.

Acute zorg

Vanuit het Integraal Zorgakkoord (IZA) wordt Acute Zorg aan de MJA Wegiz toegevoegd. Voor het verlenen van acute zorg moeten veel gegevens worden uitgewisseld tussen huisartsen, huisartsenposten, Regionale Ambulancevoorzieningen en de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. In de Richtlijn gegevensuitwisseling acute zorg (2023) staan 24 gegevensuitwisselingen beschreven. Deze uitwisselingen worden momenteel geïmplementeerd in het programma Met spoed beschikbaar. Het doel van aanwijzen van deze gegevensuitwisseling onder de Wegiz is om de implementatie te verbeteren en af te ronden. Het Informatieberaad Zorg heeft een positief advies uitgebracht voor het plaatsen van de gegevensuitwisseling op de MJA Wegiz. De partijen in het veld zijn begonnen met het opstellen van een informatieparagraaf om toe te voegen aan het Kwaliteitskader Spoedzorgketen. Verder is het uitvoeren van de maatschappelijke kosten-baten analyse en de volwassenheidsscan in gang gezet. Op basis van de uitkomsten van deze onderzoeken wordt in het najaar van 2023 de definitieve scope van de wettelijke verplichting bepaald.