Nieuwsbrief Gegevensuitwisseling #33

Kom je ook naar het zorgcongres van ICT&health op 30 januari? Wij staan er om je te informeren over de Wegiz! Verder in deze eerste  nieuwsbrief van 2023 onder meer een interview met minister Kuipers en we praten je bij over de EHDS-bijeenkomst van afgelopen december. 

VWS op zorgcongres ICT&health 30 januari

Als je geen plek hebt weten te bemachtigen voor een van onze twee kennissessies op het zorgcongres van ICT&health in Den Haag op 30 januari, kom dan vooral naar onze beursstand. Daar kun je al je vragen stellen over de Wegiz en wat dit wetsvoorstel betekent voor jouw organisatie. 

Kijk hier voor het programma van het congres

'Het is van groot belang dat we hier samen over de EHDS gaan spreken voordat er besluiten vallen'

Om het Europese wetsvoorstel voor de European Health Data Space (EHDS) aan te scherpen en te verbeteren, organiseerde VWS afgelopen maand een bijeenkomst. Daar waren ruim honderdzeventig mensen.

Abigail Norville, plaatsvervangend secretaris-generaal van VWS:  'Het is van groot belang dat we hier samen over de EHDS gaan spreken voordat er besluiten vallen. We moeten de impact duiden van het voorstel, en aanscherpingen en verbeteringen aanbrengen zodat het uitgevoerd kan worden. Geef bij ons aan wat er mee moet, dan nemen we dat mee naar de onderhandelingen in Brussel.'

Lees hier het hele bericht over de EHDS-Meetup van 14 december

Interview minister Kuipers: 'Toekomstbestendige zorg is zonder brede samenwerking onmogelijk’

In een interview met ICT&health zegt VWS-minister Kuipers dat het principe van marktwerking in de zorg inmiddels bewezen achterhaald is. Hij is ervan overtuigd dat de kwaliteit van zorg toeneemt door samenwerking. 

'De tijd van samenwerking als uitzondering is echt voorbij, het
moet de standaard worden. Daarnaast zal, wat betreft de innovatie van de zorg, ontegenzeggelijk de
rol van digitalisering en technologie de komende jaren ongekend groot worden.'

Lees het hele interview met Kuipers hier. 

Minister Ernst Kuipers
Beeld: ©Rijksoverheid

Terugkijken: informatiebijeenkomst NEN verpleegkundige overdracht

Kon je afgelopen week niet aanwezig zijn bij de informatiebijeenkomst over de NEN-norm 7545 ‘Gegevensuitwisseling in de zorg – verpleegkundige overdracht’? 

Dan is hier de terugkijklink!

Het normtraject start met deze informatiebijeenkomst en eindigt met de publicatie van de norm, naar verwachting medio 2024. 

Minister informeert Tweede Kamer over voortgang elektronische gegevensuitwisseling

Minister Kuipers stuurde afgelopen december een brief naar de Tweede Kamer over de voortgang van elektronische gegevensuitwisseling. In die brief gaat het natuurlijk ook over ons programma: Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. De andere vijf punten in de brief zijn het Integraal Zorgakkoord (IZA), landelijke infrastructuur, de ICT-markt in de zorg, informatieveiligheid, en bescherming gegevens. 

Je leest de brief hier

Plenaire zaal Tweede Kamer
Beeld: ©Rijksoverheid