Wetsvoorstel Diaz aangenomen in de ministerraad

Vorige week stemde de ministerraad in met het wetsvoorstel Diaz (digitale identificatie en authenticatie in de zorg). “Dat brengt de veilige en flexibele digitale toegang van zorgprofessionals tot gezondheidsgegevens voor zorgprofessionals weer een flinke stap dichterbij”, aldus Bianca Rouwenhorst, directeur Informatiebeleid en CIO bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Wat regelt het wetsvoorstel?

Het wetsvoorstel DIAZ betekent een wijziging in de Wet aanvullende bepalingen verwerking persoonsgegevens in de zorg (Wabvpz). Deze wetswijziging regelt dat zorgprofessionals in plaats van de huidige UZI-middelen andere goedgekeurde inlogmiddelen kunnen kiezen om toegang te krijgen tot (medische) gegevens. Die inlogmiddelen kunnen gebruikt worden in verschillende zorgprocessen en voldoen aan het hoogste betrouwbaarheidsniveau. Samen met het door de overheid beheerde Dezi-register moeten de goedgekeurde inlogmiddelen veilige, flexibele en gebruiksvriendelijke toegang van zorgprofessionals tot (medische) informatie mogelijk maken. Het wetsvoorstel draagt daarmee bij aan de elektronische gegevensuitwisseling in de zorg.

Meer weten?

Lees het artikel terug over de internetconsultatie van het wetsvoorstel Diaz. Ga naar de website van Dezi, het nieuwe inlogstelsel voor zorgprofessionals. Of bekijk de agenda van Nictiz en meld je aan voor een van de informatiesessies over de herziening van het UZI-stelsel die Nictiz regelmatig samen met VWS organiseert.