Nederland voorzitter GDHP

Benieuwd naar de ambities van Nederland als voorzitter van de GDHP?

Vanaf 1 januari 2024 is Nederland de voorzitter van de Global Digital Health Partnership (GDHP). Abigail Norville, plaatsvervangend secretaris-generaal ministerie VWS, kreeg in december het voorzitterschap overgedragen van de VS.

De GDHP is het informele samenwerkingsverband van nationale autoriteiten (ministeries en agentschappen) op het gebied van digitale zorg. Naast 35 landen zijn ook de organisaties WHO, OESO en HealthAI aangesloten. De GDHP bevordert de internationale samenwerking door kennis en ‘best practices’ te delen en samen te werken aan instrumenten die het maken van effectief informatie- en digitale zorg beleid vergemakkelijken.
 
Benieuwd naar de ambities van Nederland als voorzitter? Bekijk dan onderstaande video.
 
Heb je een vraag over de GDHP? Neem dan contact op met Herko Coomans (Coördinator Internationale Digitale Zorg, Directie Informatiebeleid VWS) of bezoek de GDHP website.

VWS – voorzitterschap GDHP (NL)

BEELDTEKST: GDHP Chair Transition. Global Digital Health Partnership.

ABIGAIL NORVILLE, Deputy Secretary General (Netherlands Ministry of Health, Welfare and Sport): ‘Ik ben hier met mijn team voor het voorzitterschap van GDHP. Als voorzitter heb je ook een vicevoorzitter nodig. Ik ben erg blij dat Portugal dat is geworden. De Verenigde Staten waren de afgelopen twee jaar voorzitter. Ik ben verheugd dat Nederland die positie overneemt bij GDHP.’

STEVE POSNACK, Deputy National Coordinator for Health IT (US Department of Health and Human Services, Office of the National Coordinator for Health IT):  ‘GDHP staat voor Global Digital Health Partnership. Het is ontstaan in 2018. Het is dus een vrij nieuwe organisatie. Onze ministeries van Volksgezondheid zijn leiders op het gebied van digitale zorg.’

ABIGAIL: ‘GDHP is erg belangrijk voor Nederland, maar ook voor andere landen, omdat we allemaal voor dezelfde uitdagingen staan in de gezondheidszorg. We hebben te maken met vergrijzing, met uitdagingen in digitale zorg. Hoe gaan we om met privacy? Hoe gaan we om met beschikbaarheid? Hoe gaan we om met coöperatieve systemen?’

STEVE: ‘Het voordeel voor bewindslieden die bij GDHP zitten, is persoonlijk contact met collega's, en nog beter, het delen van ervaringen over geleerde lessen, beleid, succesvolle werkwijzen en programma's. Maar nog belangrijker: ook waar het minder lekker liep en hoe we dat kunnen voorkomen.’

ABIGAIL: ‘Ik wil de VS bedanken voor zijn voorzitterschap van de afgelopen twee jaar. Ze waren enorm bevlogen, gestructureerd en zaten erbovenop.’

STEVE: ‘Het was een onvergetelijke ervaring. Het was een korte periode en ging zowel snel als langzaam. We hebben veel vooruitgang geboekt, leden erbij gekregen. Dat is super. En we hebben een stevige basis neergezet voor het delen van informatie.’

ABIGAIL: ‘Daar ben ik erg dankbaar voor. We houden contact en we kunnen altijd bij ze terecht met vragen of als we hulp nodig hebben. Ze zijn erg behulpzaam geweest de afgelopen twee jaar en ze gaan ons helpen om een goede voorzitter te worden de komende twee jaar.’

STEVE: ‘We gaan niet weg. We helpen graag. Het Nederlandse team is een geweldige vicevoorzitter geweest. We denken zeker dat ze het voorzitterschap aankunnen.’

ABIGAIL: ‘Mijn doelstellingen voor de komende twee jaar bij GDHP zijn de nadruk leggen op interoperabiliteit, betrokkenheid van overheden en de rol en de positie van de overheid in digitale uitdagingen. En ten derde is patiëntbetrokkenheid ook van belang. We moeten patiënten en personeel aan boord hebben om te luisteren naar en leren van professionals en patiënten, of mensen die nog geen patiënt zijn of nooit zullen worden, maar die wel een beeld hebben van hoe het organisatorisch zou moeten. Ook dat is belangrijk.’

STEVE: ‘Tegen alle GDHP-leden zeg ik: Ga zo door. Zoals velen van ons zeggen: Het is een marathon. Er zijn weinig 'quick wins' in de digitale gezondheidszorg. Velen hebben hun passie, tijd en energie gestoken in digitale zorg als ingrijpende verandering in het zorgstelsel. Het kost tijd. We werken met drie-, vijf-, of tienjarenplannen, ook vanuit overheidsperspectief. Ik zei een beetje gekscherend: Ga zo door. Maar hou de energie en de bevlogenheid vast en ga vooral door.’

ABIGAIl: ‘Er is een liedje dat me doet denken aan wat we hier doen. Het liedje is van Gil Scott-Heron en heet The Revolution Will Not Be Televised. Het is een protestlied, maar gaat ook over vooruitgang. Je kan niet stil blijven zitten en de revolutie thuis voor de tv zien gebeuren, maar je moet er deel van uitmaken. Dat wil ik meegeven aan alle GDHP-leden. Wij maken deel uit van de digitale revolutie.’