VWS en Nictiz anticiperen op Europese data-uitwisseling

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Nictiz werken samen om Nederland voor te bereiden op de komst van de European Health Data Space (EHDS). De EHDS is een voorstel van de Europese Commissie en heeft als doel een veilige en interoperabele gegevensuitwisseling in de Europese gezondheidszorg mogelijk te maken.

Met de goedkeuring van de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) door beide kamers, roept de EHDS vragen op: Wat is de impact op de Nederlandse zorg? Is er veel overlap met de Wegiz? Er is inderdaad veel overlap, maar de EHDS gaat nog een stap verder. Het voorstel richt zich bijvoorbeeld niet alleen op primair datagebruik, maar ook op secundair datagebruik. Om echt een goed beeld te krijgen van de EHDS en de Wegiz, vroeg VWS aan Nictiz de verschillen inzichtelijk te maken. Eind juli worden de eerste resultaten van de fit-gap analyses verwacht, vertelt Gaby Wildenbos, adviseur bij Nictiz.

Max Nederkoorn, beleidsadviseur bij directie Informatiebeleid/DICIO, legt uit dat er in Brussel flink wordt onderhandeld over de EHDS, ook vanuit Nederland. “We tuigen nu een mooi systeem op voor de Wegiz en we willen dat de EHDS hier zo goed mogelijk op aansluit. Niemand heeft zin om dat werk opnieuw te doen als de EHDS wordt ingevoerd”, aldus Nederkoorn.

VWS roept alle betrokkenen, van IT’ers tot zorgprofessionals, op om te blijven meedenken, meepraten en meedoen. Praat mee op de EHDS-community of kom bijvoorbeeld naar de Zorg & ICT-beurs op 14 juni. Daar vertellen Max Nederkoorn en Gaby Wildenbos meer over de relatie tussen Wegiz en EHDS en gaan zij graag met het veld in gesprek. Lees hier meer over de aanwezigheid van VWS en/of meld je hier gratis aan als bezoeker voor de beurs.   

Het hele interview lezen? Ga naar de website van Dutch Health Hub.