Interview Iman Merison: ‘Data delen moet automatisme zijn’

Iman Merison, plaatsvervangend directeur Informatiebeleid bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), spreekt in een interview met Dutch Health Hub over het belang van het delen van data in de gezondheidszorg. Databeschikbaarheid is een essentiële stap om de zorgkwaliteit te verbeteren en innovatie te bevorderen. En die stap wil VWS zoveel mogelijk samen met het zorgveld zetten.

Databeschikbaarheid begint allemaal bij vertrouwen, volgens Merison. “Vertrouwen is de basis, want als er geen vertrouwen is, geeft een patiënt geen toestemming voor het delen van gegevens.” Het delen van data moet straks automatisme zijn, maar wel onder de juiste voorwaarden. Er moeten duidelijke regels komen die patiënten het vertrouwen geven dat er verantwoord met hun gegevens wordt omgegaan.

Met de inzet op automatische gegevensuitwisseling hoopt het ministerie van VWS, samen met alle betrokken partijen, de zorgsector te transformeren en de zorgervaring voor zowel zorgverleners als patiënten te verbeteren. Lees het volledige interview met Iman Merison op de website van Dutch Health Hub.

Wil je meer horen over databeschikbaarheid? Kom dan naar de Zorg & ICT beurs van 13 tot en met 15 juni in de Jaarbeurs in Utrecht. Iman Merison is keynote-spreker op de openingsdag om 10:45 uur. Ook is er vanaf 13:45 uur de talkshow ‘Databeschikbaarheid: en hoe dan?’. Lees hier meer over de aanwezigheid van VWS en/of meld je hier gratis aan als bezoeker voor de beurs.  

Vergroot afbeelding Iman Merison
Beeld: ©VWS
Iman Merison