Focus op eenheid van taal en techniek tijdens Houderschapsdag Informatiestandaarden

Hoe stimuleer je databeschikbaarheid in de zorg? Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ontving gisteren in het Haagse conferentiecentrum New Babylon ruim 120 deelnemers, bestaande uit onder andere artsen, ICT-deskundigen, leveranciers, wetenschappers en patiëntenorganisaties, om daarover mee te discussiëren. Het werd een middag vol kennisdeling en inspiratie!

”We hebben het brede zorgveld nodig om samen met VWS het doel van databeschikbaarheid voor netwerkzorg, wetenschappelijk onderzoek en patiënten raadpleging mogelijk te maken”, vertelt Christine Beerepoot, kwartiermaker Publiek Houderschap bij de Directie Informatiebeleid/CIO van VWS. “Tijdens dit evenement, dat twee keer per jaar plaatsvindt, praten we alle relevante partijen in het zorgveld bij over de laatste stand van zaken van het Programma Publiek Houderschap Informatiestandaarden én halen we informatie uit de praktijk op. Het was een geslaagde middag, met een grote opkomst.”

VWS heeft de regie genomen op de realisatie van eenheid van taal en techniek om in navolging van de Nationale Visie op het Zorginformatiestelsel te komen tot de realisatie van standaardisatie. De recent aangenomen Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) stimuleert om op de reeds ingezette koers door te pakken. VWS heeft daartoe de centrale rol opgepakt, stelt kaders en neemt beslissingen. Gezien het grote maatschappelijke belang, doet VWS dat samen met het veld.

Naast presentaties over de Nationale Visie op het zorginformatiestelsel is er in de workshops gedebatteerd over het stellen van concrete eisen aan het stelsel van standaarden en het toetsingsmechanisme om de kwaliteit en samenhang in het stelsel te borgen. Daarnaast heeft VWS toelichting gegeven over de betekenis van VWS als stelselhouder en de beslissing om de FHIR-standaard te gebruiken. Ook is de keuze voor SNOMED en LOINC besproken en de aanpak voor de implementatie. Daarnaast zijn er vragen beantwoord die de verdere vormgeving van de migratieplannen en implementatie in de systemen verder brengt.