Start pilot in de zorg met inloggen via DigiD

Er is deze week een pilot gestart waarin zorgprofessionals bij het registreren van vaccinaties gebruikmaken van het inlogmiddel DigiD. Voor het toekomstbestendig maken van identificatie en authenticatie van professionals in de zorg hebben we namelijk een flexibel stelsel met verschillende betrouwbare inlogmiddelen nodig. Voorafgaand aan de start van de pilot is de oplossing afgestemd met de zorgsector en technisch beproefd.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Valerie Kuypers

Inloggen BRBA met DigiD

In de pilot maakt het ministerie van VWS het mogelijk dat een selecte groep zorgprofessionals voor de registratie van vaccinaties inloggen bij de Beveiligde Registratie Bijzonder Assets (BRBA) met DigiD. Dit gaat normaliter via een UZI-pas met kaartlezer of via een account met twee-factor-authenticatie. Tijdens de pilot worden via DigiD kenmerken (attributen) uit het Unieke Zorgverlener Identificatie-register (UZI-register) opgehaald. Deze kenmerken bevestigen de bevoegdheden van de zorgprofessional. Het hele proces geschiedt in een gecontroleerde omgeving waarin risico’s tot een minimum zijn beperkt. Inloggen met een UZI-pas blijft ook mogelijk. Het registratieproces bij het CIBG verandert niet.

Deze eerste pilot is een belangrijke stap voorwaarts in het toekomstbestendig maken van identificatie en authenticatie van professionals in de zorg. Het levert ons cruciale gebruikerservaring op. Met de feedback kunnen we de oplossing nog beter op de praktijk afstemmen. De komende jaren initieert het projectteam meerdere pilots met verschillende betrouwbare inlogmiddelen in delen van de zorgsector.

Aanmelden pilot

Wil je ook als een van de eersten deze oplossing meemaken en met jouw input collega’s uit het zorgveld vooruithelpen? Meld je dan aan voor onze pilot BRBA. De pilot zal gedurende een half jaar uitgevoerd worden. Na drie maanden vindt evaluatie plaats. Meer informatie over de pilot of je meteen aanmelden kan via Laurens Kielman, projectleider toekomstbestendig maken UZI.