Wat is het verschil tussen de VIPP's en het programma Egiz?

Informatie-uitwisseling is van essentieel belang voor goede zorg en de juiste zorg op de juiste plek. Bij het ministerie van VWS lopen sinds 2017 diverse versnellingsprogramma’s voor de informatie-uitwisseling tussen patiënt en professional (VIPP’s) en sinds 2019 het wetgevingsprogramma Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Egiz). Al deze programma’s zetten zich in voor adequate, actuele en uniforme informatie voor de juiste zorg op de juiste plek, in het belang van de patiënt.

Gegevensuitwisseling tussen patiënt en zorgpartij

De VIPP-programma’s zijn stimuleringsregelingen die voorzien in subsidiemogelijkheden die zorgpartijen kunnen aanvragen voor gegevensuitwisseling tussen patiënt en zorgverleners/aanbieders (hierna: zorgpartijen) en in een aantal gevallen ook voor gegevensuitwisseling tussen zorgpartijen onderling. Dit laatste geldt voor de VIPP-programma’s Babyconnect en InZicht en voor de VIPP-regeling voor instellingen voor medisch specialistische zorg. De VIPP’s richten zich op curatieve zorg, met uitzondering van InZicht dat zich richt op langdurige zorg.

De VIPP-regelingen blijven in ontwikkeling. Zo was er bij de eerste regeling in 2017 nog geen MedMij-afsprakenstelsel voor uitwisseling met persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’S). Inmiddels wordt in alle regelingen het MedMij-afsprakenstelsel geïmplementeerd. 

Gegevensuitwisseling tussen zorgpartijen onderling

Het programma Egiz focust op gegevensuitwisselingen tussen zorgpartijen onderling en dus niet op gegevensuitwisseling met de patiënt.

Versterken

Het programma Egiz en de VIPP’s versterken elkaar. De VIPP-programma’s stimuleren gestandaardiseerde elektronische gegevensuitwisselingen, het programma Egiz zorgt voor een wet (Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg - Wegiz) die zorgpartijen en ICT-leveranciers in de zorg verplicht om elektronisch gegevens uit te wisselen.