Ik begrijp dat er maatschappelijke kosten-batenanalyses (MKBA’s) voor gegevensuitwisselingen worden uitgevoerd. Is dat daadwerkelijk nodig en waarom?

Een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) is een hulpmiddel om besluiten te nemen over programma's en projecten van de overheid, bedrijven of belangenorganisaties. Wat kost het de samenleving en wat levert het op? Soms is de overheid zelfs verplicht om een MKBA te doen, bijvoorbeeld bij grote infrastructurele projecten. Een MKBA kan lokaal, regionaal, nationaal of internationaal plaatsvinden.

Bij het Programma Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg geeft een MKBA inzicht in de toegevoegde waarde van een gegevensuitwisseling. We hebben twee verkennende MKBA’s laten uitwerken voor de gegevensuitwisselingen Verpleegkundige overdracht en voor Digitaal Receptenverkeer.
Voor elk van de gegevensuitwisselingen geeft de uitkomsten van de MKBA’s aan of de kosten tegen de baten opwegen. De MKBA is daarmee een van de instrumenten om te besluiten of de gegevensuitwisseling in aanmerking komt voor een wettelijke verplichting via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).

De belangrijkste conclusies van de twee MKBA’s zijn:

De MKBA is een van de instrumenten die wordt ingezet om te bepalen of een gegevensuitwisseling gereed is voor wettelijke verplichting.