De EHDS zal regels gaan bevatten die rechtstreeks voor de Europese lidstaten gaan gelden. Nationale regels (lees: de Wegiz) mogen daar niet strijdig mee zijn. Voor wat we nu weten overlapt én verschilt de EHDS met de Wegiz. Welke concrete gevolgen heeft de EHDS voor het wetgevingsproces van de Wegiz?

Vooralsnog is de verwachting dat de gevolgen van de EHDS beperkt zullen zijn voor het proces van de Wegiz. Derhalve is  besloten om dit wetgevingsproces door te zetten. Zie ook de Kamerbrief impact Europese ontwikkelingen op beleid elektronische gegevensuitwisseling zorg van 19 mei 2022 over de EHDS van 19 mei 2022


De Wegiz is flexibel omdat in lagere regelgeving, Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB’s) wordt vastgelegd wat er verplicht wordt. Binnen die AMvB’s is ruimte om naar standaarden en normen te verwijzen die niet per se Nederlands zijn. Eisen of richtlijnen voortvloeiend uit de EHDS kunnen daarin dus meegenomen worden. 


Verder onderstreept de Wegiz het belang van op nationaal niveau werken aan gegevensuitwisseling. Dit komt met name omdat geprioriteerde use-cases vanuit de EHDS niet altijd alle use-cases bevatten die we in Nederland belangrijk vinden of die nodig zijn voor verplichting. Dat betekent dat we alsnog op nationaal niveau wetgeving moeten realiseren die hierin kan voorzien.


Daarnaast voorzien we dat de implementatie van de EHDS voorlopig nog even op zich zal laten wachten, maar is het belangrijk vaart te blijven maken op het gebied van gegevensuitwisseling in de zorg om de tot nu toe gedane inspanning niet voor niets te laten zijn en Nederland straks ook kan voldoen aan de verplichtingen uit de EHDS.