Aansluiten op DigiD via TVS: vanaf begin 2021 ook met een UZI-certificaat

Voor een aansluiting op DigiD (via TVS) heeft u een servercertificaat nodig. Dit is een computerbestand dat fungeert als een digitaal paspoort en bevat gegevens die nodig zijn voor beveiligd internetverkeer. Digitale certificaten zijn een onmisbare schakel in beveiligd internetverkeer.

PKIO-certificaat of UZI-certificaat

PKIO-certificaten waren al toegestaan om voor dit doeleinde in te zetten. Inmiddels is vastgesteld dat ook het UZI-certificaat hiervoor kan worden toegepast. Naar verwachting komt deze mogelijkheid vanaf begin 2021 beschikbaar. Zorgaanbieders die al over een UZI-certificaat beschikken, hoeven dus geen nieuw certificaat aan te schaffen.

Wanneer moet ik een certificaat aanschaffen?

Of u een certificaat moet aanschaffen hangt af van uw situatie:

Situatie 1: U heeft nog geen certificaat.
In dat geval moet u er een aanschaffen als u gebruik wilt maken van DigiD. U heeft hierbij de keuze voor een UZI-certificaat (via het CIBG) of een PKIO-certificaat (via een gecertificeerde aanbieder, zogeheten Trust Service Provider). Overleg met uw ICT-leverancier wat in uw geval handig is.

Situatie 2: U heeft een UZI-certificaat.
Dan hoeft u nu geen actie te ondernemen. Dit certificaat kan ook voor een aansluiting op DigiD worden gebruikt, naar verwachting vanaf begin 2021. Houd er wel rekening mee dat het certificaat tijdig moet worden verlengd.

Situatie 3: U heeft een PKIO-certificaat voor versleuteling van het BSN.
Dan hoeft u geen actie te ondernemen. Dit certificaat kan ook worden gebruikt voor de aansluiting op DigiD. Houd er wel rekening mee dat het certificaat tijdig moet worden verlengd.