Nieuwsbrief Gegevensuitwisseling #30

Van een unanieme Wegiz-stemming en de start van de implementatie van een gegevensuitwisseling tot een interview met de voorzitter van de schrijversgroep van de BgZ-norm 7540. Je leest het in de nieuwsbrief van deze maand. ‘Al met al duurde het schrijven van deze norm ongeveer een jaar. Het schrijven van de tekst zelf is weliswaar ook veel werk, maar het meeste werk zit ‘m in het afstemmen met de werkgroep’, vertelt Fred Smeele over het concept voor de NEN-norm 7540.

Wegiz aangenomen door Tweede Kamer. Hoe nu verder?

Nu de Tweede Kamer het wetsvoorstel voor de Wegiz heeft aangenomen, mag  de Eerste Kamer zich erover buigen. Die heeft eerst om een technische briefing gevraagd, wat betekent dat de Kamerleden inhoudelijke vragen stellen over het wetsvoorstel. Dat gebeurt in november.

Het is nog niet bekend wanneer de Eerste Kamer stemt over de Wegiz. Bij die stemming mag de Kamer het wetsvoorstel alleen aannemen of verwerpen.

Op de website van de Eerste Kamer staat het wetsvoorstel voor de Wegiz, inclusief alle amendementen en moties.

Interview: Fred Smeele over schrijven concept-NEN-norm 7540 Basisgegevensset Zorg (BgZ)

De concept-norm NEN 7540 BgZ-uitwisseling tussen instellingen voor medisch specialistische zorg (MSZ) gaat vanaf half oktober in consultatie. Dat betekent dat iedereen zijn of haar mening mag geven. Iedereen die reageert in die openbare consultatieronde, krijgt van NEN een inhoudelijke reactie. De commentaren op de concept-norm worden beoordeeld en al dan niet verwerkt in de uiteindelijke versie.

Fred Smeele, senior adviseur bij Nictiz, was voorzitter van de schrijversgroep die de BgZ-norm beschreef. Hij vertelt hoe deze norm tot stand is gekomen.

In de BgZ staat de minimale set aan patiëntgegevens die door alle zorgverleners worden gebruikt . Het gaat dan bijvoorbeeld over NAW–gegevens, allergie-informatie en laboratoriumuitslagen van de patiënt. Smeele: ‘BgZ gaat om informatie beschikbaar maken voor hergebruik. Elektronisch uitwisselen is daarbij een voorwaarde. De BgZ moet in het dossier van ontvangende dokter komen. Dat scheelt overtypen en betekent dus minder administratieve lasten.’

Werkgroep en schrijversgroep
Smeele is vanuit Nictiz verantwoordelijk voor de BgZ-uitwisseling tussen instellingen voor medisch-specialistische zorg. Hij meldde zich een jaar geleden aan om mee te doen aan het schrijven van deze norm: ‘Eerst doet NEN een openbare oproep: wie heeft hier verstand van en heeft zin en tijd om hieraan mee te werken? Voor deze BgZ-norm meldden zich zo’n 35 mensen aan. Vanuit leveranciers, ziekenhuizen, en ook andere standaardisatie-organisaties, zoals Integrating the Healthcare Entrerprise (IHE) en Health Level Seven International (HL7). Al die mensen vormden de werkgroep die de norm oplevert. Uit die werkgroep zijn drie mensen naar voren gestapt voor een actieve rol: de schrijversgroep.’ Naast Smeele waren dat William Goossen (zelfstandige deskundige) en Ellen Beem (ministerie van Justitie en Veiligheid).

Eisen aan epd’s
Smeele: ‘Het begint met de discussie: waar gaat deze norm eigenlijk over en hoe groot is het toepassingsgebied? De schrijversgroep vond dat deze norm ook eisen moet stellen aan manier waarop elektronische patiëntendossiers (epd’s) dokters ondersteunen. Niet vanwege de Wet elektronische gegevensuitwisseling (Wegiz), maar omdat het volgens ons nodig is. Anders krijg je nooit een fatsoenlijke BgZ-uitwisseling. Daar ging de werkgroep mee akkoord.’

‘In een NEN-norm staan eisen waaraan systemen en zorgaanbieders moeten voldoen. Dus eisen aan epd’s, aan ziekenhuizen en aan de infrastructuur, zodat de BgZ uitgewisseld kan worden. Al met al duurde het schrijven van deze norm ongeveer een jaar. Het schrijven van de tekst zelf is weliswaar ook veel werk, maar het meeste werk zit ‘m in het afstemmen met de werkgroep. We hebben een paar keer een review-ronde gedaan. Dat betekende soms 60 pagina’s aan feedback interpreteren, beoordelen en afstemmen.’

Informatiestandaard
‘In de norm staan eisen die gelden om de BgZ uit te kunnen wisselen. Zo weten leveranciers en ziekenhuizen waar ze aan moeten voldoen. Naast de NEN-norm is er ook een informatiestandaard. Die beschrijft in detail hoe de BgZ-uitwisseling verloopt, zowel functioneel als technisch. De informatiestandaard gebruiken leveranciers om hun systemen zo aan te passen dat de BgZ uitgewisseld kan worden.'

Naast de NEN-norm en de informatiestandaard komt er een kwaliteitsstandaard BgZ. Hierin wordt vanuit zorgperspectief beschreven waarom en hoe de BgZ bijdraagt aan goede zorg. Deze kwaliteitsstandaard is nog in ontwikkeling.

De openbare consultatieperiode voor NEN 7540 voor de BgZ-uitwisseling binnen de MSZ loopt van oktober 2022 tot januari 2023. Binnenkort staat de link naar deze openbare consultatie op de site van NEN. Houd ook onze website gegevensuitwisselingindezorg.nl in de gaten, want in een nieuwsbericht laten we weten wanneer de openbare consultatieronde precies start. 

Beeld: ©Fred Smeele

Oproep: doe mee aan ontwikkeling NEN-norm Gegevensuitwisseling in de zorg - elektronische verwerking en uitwisseling van medicatiegegevens

NEN start dit najaar met de ontwikkeling van de norm NEN 7542 ‘Gegevensuitwisseling in de zorg - elektronische verwerking en uitwisseling van medicatiegegevens’. NEN roept alle betrokken partijen op om deel te nemen aan deze ontwikkeling. Het traject start op 31 oktober 2022 met een informatiebijeenkomst en eindigt met de publicatie van de norm, naar verwachting in het voorjaar van 2024. 

Aanmelden voor de informatiebijeenkomst kan tot 25 oktober op de site van NEN.

Nieuw op website: stand van zaken over standaarden, normen en algemene maatregel van bestuur

Op onze website gegevensuitwisselingindezorg.nl vind je sinds kort per geprioriteerde gegevensuitwisseling een zogeheten dashboard. In zo'n overzicht zie je hoe het ervoor staat met de ontwikkeling van de informatie- en kwaliteitsstandaarden, de normen en AMvB’s. Onze redactie houdt de informatie actueel.

Nieuwsgierig? Neem een kijkje bij het dashboard van de Basisgegevensset Zorg.

Animatie over samenhang Wegiz, standaarden en normen

BgZ - stand van zaken standaarden, normen en AMvB's sept 2022

Integraal Zorgakkoord (IZA) ondertekend

Een historisch moment: het Integraal Zorgakkoord (IZA) is afgelopen september door de volgende partijen ondertekend: Actiz, De Nederlandse GGZ, Federatie Medisch Specialisten, InEen, Nederlandse Federatie van Universitaire medische centra, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Patiëntenfederatie Nederland, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, Zelfstandige Klinieken Nederland, ZorgthuisNL, Zorgverzekeraars Nederland en het ministerie van VWS. 

Het is voor het eerst dat zo veel partijen over de hele breedte van de zorg samen afspraken maken over de koers voor de komende jaren.

In het IZA wordt onder meer afgesproken dat partijen intensiever met elkaar moeten samenwerken, de eerstelijnszorg versterkt moet worden en er meer wordt ingezet op preventie. Ook moet het voor zorgverleners aantrekkelijk zijn en blijven om in de zorg te werken. In het IZA is ook volop aandacht voor digitalisering. 

Lees het hele bericht over de ondertekening van het IZA op rijksoverheid.nl. Daar staat ook de tekst van het IZA en de (publieks)samenvatting. 

Start implementatie medicatieoverdracht

Regio-organisaties GERRIT (regio Friesland) en Stichting RijnmondNet (regio Rijnmond) starten met zorgaanbieders en hun leveranciers als eerste met de implementatie van medicatieoverdracht.

In een tweejarige kickstart implementeren zij de nieuwe informatiestandaard Medicatieproces 9 in combinatie met de richtlijn 'Overdracht van medicatiegegevens in de keten'. Hiermee start de landelijke uitrol van medicatieoverdracht in de keten.

Lees het hele bericht op samenvoormedicatieoverdracht.nl

Beeld: ©Nictiz

Filmpje met uitleg over generieke en specifieke normen

Om patiëntgegevens digitaal uit te wisselen, maakt de zorgsector afspraken over taal en techniek. Die afspraken worden vastgelegd in NEN-normen. Op de site van NEN wordt in een animatie uitgelegd hoe het zit met specifieke en generieke normen. 

Bekijk het filmpje over generieke en specifieke NEN-normen hier

Apotheker Jacco Pesser: ‘Digitalisering wordt echt belangrijk in apothekerswereld’

Jacco Pesser is apotheker, bestuurslid van apothekersorganisatie KNMP én lid van het Informatieberaad Zorg (IB). Sinds vorig jaar is zijn portefeuille bij de KNMP volledig toegewijd aan ICT. Hij vertelt in een interview dat er veel nog niet op orde is en dat digitalisering echt belangrijk wordt in de apothekerswereld.

Lees het hele interview met Jacco Pesser op de site van het IB