Nieuwsbrief Gegevensuitwisseling #27

In deze editie lees je over de ontwikkeling van NEN-normen voor generieke functies (geef je op voor een van de werkgroepen om mee te denken en te praten!), en vertellen we over het congres ICT&health waar we samen met NEN stonden.   

Ook hebben we weer een blog; deze keer van Zorginstituut Nederland over hun rol bij de Wegiz. 

Verder: minister Kuipers stuurde twee brieven aan de Tweede Kamer over gegevensuitwisseling in de zorg. Een daarvan ging over de gevolgen van Europese beslissingen voor ons wetsvoorstel. En laat Nictiz nu net een event hebben georganiseerd over Europese ontwikkelingen in informatie-uitwisseling in de zorg.

Dat en meer. Veel leesplezier!

Doe mee aan ontwikkeling NEN-normen generieke functies

De ontwikkeling van NEN-normen in het kader van het wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) is op stoom. In opdracht van het ministerie van VWS starten binnenkort drie NEN-werkgroepen om normen te ontwikkelen voor de volgende generieke functies: toestemming van de patiënt, identificatie & authenticatie van de zorgverlener, en lokalisatie (waar staan welke gegevens van de patiënt).

Wil je hierover meedenken? Geef je dan hier op voor een van de NEN-werkgroepen voor generieke voorzieningen

Op 18 mei organiseerde NEN een informatiebijeenkomst over de ontwikkeling van deze normen voor generieke functies. Kijk hier de informatiebijeenkomst terug

logo NEN
Beeld: ©NEN

Impact Europees voorstel op Wegiz

‘Mijn bevinding is dat de gekozen systematiek van standaardisatie door middel van voorschriften voor taal en techniek in de Wegiz nog steeds van groot belang is.’ Dat schrijft VWS-minister Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer over de impact die de Europese verordening European Health Data Space (EHDS) heeft op het wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz):

Je leest het hele bericht over EHDS-Wegiz hier

Vlag van Europa

Terugblik Nictiz-event ‘Europa, hoe dan?’

Nictiz organiseerde op donderdag 19 mei het online event 'Europa, hoe dan?' Het doel was kennisdeling. Experts uit de zorg, overheid en de Europese Commissie informeerden deelnemers over actuele Europese ontwikkelingen in informatie-uitwisseling in de zorg en wat deze betekenen voor Nederland. De uitspraak ‘landsgrenzen moeten geen belemmering zijn voor het geven van goede zorg’ van één van de experts vatte het event goed samen.

Kijk hier het event van Nictiz terug

Vlaggen van Europa

‘Kwaliteit van zorg en gegevensuitwisseling onlosmakelijk met elkaar verbonden’

Eva Marquarita is strategisch bestuursadviseur en programmamanager bij Zorginstituut Nederland. In dit blog vertelt zij over de rol van het Zorginstituut in relatie tot de wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) – nu nog een wetsvoorstel: “We toetsen niet alleen de kwaliteitsstandaard, maar ondersteunen het zorgveld ook actief bij het opstellen van de informatieparagraaf.”

In het wetsvoorstel zijn de afspraken in de kwaliteitsstandaard het fundament voor de verplichte elektronische gegevensuitwisseling. Het Zorginstituut gaat over de kwaliteit van zorg en houdt onder andere het register met kwaliteitsstandaarden bij. Eva is verantwoordelijk voor alles wat het Zorginstituut doet in het kader van de Wegiz. Ondersteuning van het zorgveld is een belangrijk onderdeel bij de voorbereiding op de nieuwe wet. Informatieparagrafen zijn sinds juli 2021 een verplicht onderdeel van kwaliteitstandaarden waarin een zorgproces wordt beschreven. Dus ook los van de Wegiz is gegevensuitwisseling een wezenlijk onderdeel van goede zorg. Het is belangrijk om de gegevensuitwisseling tussen zorgverleners onderling en met de patiënt goed te realiseren.

Je leest het hele blog op onze website

Beeld: ©Eva Marquarita

Video Coalitie Beeldbeschikbaarheid: landelijke beschikbaarheid van radiologiebeelden

De Coalitie Beeldbeschikbaarheid is een samenwerking van partijen die werken aan landelijke beschikbaarheid van radiologiebeelden. In deze video vertellen we waarom dat zo belangrijk is. 

Bekijk de video over de Coalitie Beeldbeschikbaarheid op onze website

Leids Universitair Medisch Centrum
Beeld: ©LUMC

Coalitie Beeldbeschikbaarheid op congres ICT&health (9 mei)

Samen met NEN stonden we op maandag 9 mei in theater Amare in Den Haag op het (jaarlijkse) congres van ICT&health over de toekomst van de zorg. We presenteerden daar de Coalitie Beeldbeschikbaarheid. Dat deden we met twee presentaties en natuurlijk met onze video over de Coalitie Beeldbeschibaarheid.  

Je leest er meer over in dit nieuwsbericht op onze website

Beeld: ©Elodie Burrillon

Lex de Grunt (Nederlandse GGZ) - afscheidsinterview van het Informatieberaad Zorg

Na bijna zes jaar neemt Lex de Grunt, bestuurder namens de Nederlandse GGZ, afscheid van het Informatieberaad Zorg. De Grunt kijkt trots terug op dit lidmaatschap. Zijn tips? Benut de implementatiekracht van de regio’s en leid zorgbestuurders op. “Ik zou wel een leergang digitale transformatie in de zorg voor bestuurders van zorginstellingen willen ontwikkelen.

De Grunt is ruim tien jaar bestuurder in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). In mei stopt hij als bestuurder bij de ggz-instelling Altrecht en daarmee ook als lid van het Informatieberaad Zorg. Sinds 1 januari is binnen Altrecht een nieuwe organisatie gestart met een nieuw directieteam. “Daar past een nieuwe bestuurder bij om dat team op te bouwen,” vindt hij. Daarbij wil hij meer tijd thuis doorbrengen met zijn kleinkinderen. “Bestuurder zijn is een pittige baan. Je staat altijd aan. Zelfs als ik fysiek thuis ben, ben ik vaak niet helemaal thuis.”

Je leest het hele interview met Lex de Grunt op onze website

Lex de Grunt
Beeld: ©Informatieberaad Zorg

Kamerbrief herijking grondslagen gegevensuitwisseling

Minister Kuipers van VWS stuurde een brief aan de Tweede Kamer over de herijking van de grondslagen voor gegevensuitwisseling in de zorg. Wil je weten wat dat betekent? Je leest het in deze Kamerbrief van 9 mei

Even voorstellen: Niels Honig - lid van het Informatieberaad Zorg

'Veilige en betrouwbare digitalegegevensuitwisseling is de basis voor echte transformatie in de zorg', zegt Niels Honig, vicevoorzitter van de beroepsorganisatie van verpleegkundigen en verzorgenden en lid van het Informatieberaad Zorg.'En digitale transformatie in zorgorganisaties is hard nodig.'

Van verpleegkundige naar lid van het Informatieberaad Zorg (IB). Dat is in een notendop de achtergrond van Niels Honig, die in 2021 zijn eerste IB-vergadering bijwoont. “Als ik op de werkvloer ben, dan herken ik de taal van de werkvloer. Dat blijft. Ik kan me goed inleven in hoe het werk als verpleegkundige of als verzorgende op de afdeling is.”

Lees het hele interview met Niels Honig op de website van het IB

Niels Honig
Beeld: ©Informatieberaad Zorg

Informatieberaad Zorg kiest voor Mitz en nodigt Nuts uit

Het Informatieberaad Zorg (IB) neemt de online toestemmingsvoorziening Mitz op als bouwsteen in het informatiestelsel in de zorg. De leden van het IIB nodigen ook de toestemmingsvoorziening Nuts uit voor het proces van toelating. Hiermee volgt het IB het advies van de Architectuur Board.

Dit heeft het IB onlangs besloten in haar eerste fysieke vergadering sinds twee jaar in Den Haag. Met een toestemmingsfunctie geeft de patiënt toestemming aan zorgverleners om gegevens in een netwerk uit te wisselen voor passende zorg. Een bouwsteen is een concrete voorziening, (informatie)standaard of verzameling van afspraken waarover het Informatieberaad Zorg heeft besloten dat deze onderdeel uitmaakt van de basisinfrastructuur van het Zorginformatiestelsel.

Bij Mits gaat het om het geven van toestemming voor het gebruik van gegevens die klaarstaan voor onbekend later gebruik. Dit is met name nuttig in de spoedzorg en de medicatieoverdracht. Nuts gaat over het ophalen van gegevens die nog niet zijn klaargezet, maar waarbij de uitwisseling in de zorg ontstaat. Mitz en Nuts kunnen elkaar aanvullen.

Lees hier het hele nieuwsbericht over Mitz en Nuts

Ambulance met broeders bij een brancard
Beeld: Nienke Elenbaas

MedMij in de wachtkamer

MedMij is tegenwoordig in de wachtkamers van huisartsen te vinden. Drie maanden lang wordt in een groot aantal huisartsenpraktijken een korte video over het MedMij-label getoond.

MedMij is dé Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen zorggebruikers en zorgaanbieders via een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Stichting Medmij, een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland, is een van de vijf focusprogramma's van het Informatieberaad Zorg. MedMij maakt het mogelijk dat burgers hun medische dossiers veilig kunnen bekijken in een PGO. 

Meer over MedMij in de wachtkamer

Beeld: ©Informatieberaad Zorg