Nieuwsbrief Gegevensuitwisseling #28

Deze laatste nieuwsbrief voor de zomervakantie is een  volle! Met inhoudelijke informatie (zoals drie handreikingen), een oproep om mee te denken over het concept-Besluit elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Begiz), een blog van Nictiz....

En zet 13 september alvast in je agenda, want dan is het congres van NEN over de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). 

Onze volgende nieuwsbrief komt uit in september. Dan hopen we iets te kunnen melden over de behandeling door de Tweede Kamer van de Wegiz (het wetsvoorstel). Die staat gepland voor begin september, maar na meerdere keren uitstel durven we niets te beloven. Helaas hebben wij geen invloed op de planning van de behandeling. 

Denk mee over concept-Besluit elektronische gegevensuitwisseling in de zorg

Van 3 juni tot en met 14 juli 2022 kan iedereen meedenken over en reageren op het concept-Besluit elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Begiz) van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Met de reacties kan het ministerie het concept-besluit verder verbeteren. Het Begiz heeft gevolgen voor huisartsen en apothekers. Ook werkt dit concept-besluit een certificeringsstelsel uit voor informatietechnologieproducten en -diensten.

Ideeën, suggesties en opmerkingen over het Begiz kun je tot en met 14 juli 2022 geven op www.internetconsultatie.nl/begiz

Meer informatie lees je in dit nieuwbericht

13 september 2022: Congres NEN: ‘Samen vooruit met Wegiz’

Schrijf je in voor het Wegiz-congres van NEN op 13 september

Welke invloed heeft de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) op het zorgveld? Hoe verloopt het proces van het ontwikkelen van NEN-normen en hoe kun je meedenken en daar een bijdrage aan leveren?

Het congres is in Utrecht en speciale gast is Hans Kazàn. Hij deelt zijn persoonlijke ervaringen rondom de gegevensuitwisseling van zijn patiëntgegevens in zowel Nederland als Spanje.

Beeld: ©NEN

Invloed Wegiz op activiteiten zorgaanbieders en ICT-leveranciers

Op welke momenten heeft de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) invloed op de activiteiten van het zorgveld? Dat wordt duidelijk met twee illustraties in de vorm van een tijdlijn; een voor zorgaanbieders en een voor ICT-leveranciers.

In dit nieuwsbericht lees je er meer over

Stappen en activiteiten onder de Wegiz voor zorgaanbieders

Handreiking standaarden en normen in relatie tot de Wegiz

Deze handreiking legt uit wat de samenhang is tussen de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz), algemene maatregelen van bestuur (AMvB’s), kwaliteitsstandaarden, informatiestandaarden en NEN-normen. Bij de handreiking is een fictieve casus uitgewerkt. Die laat zien hoe de onderlinge verwijzingen in de praktijk kunnen werken. 

Download hier de handreiking

Column Tim Postema in ICT&health: 'Vive l'Europe!?'

Tim Postema schrijft in zijn nieuwste column voor het magazine ICT&health over Europese ontwikkelingen op het gebied  van gegevensuitwisseling in de zorg. 

Want stel dat je tijdens je wintersportvakantie lelijk valt. Dan is het wel heel fijn als de spoedeisende hulp in Frankrijk kan zien dat je een penicilline allergie hebt en bloedverdunners slikt.

Je leest de column van Tim Postema hier

Tim Postema
Beeld: ©ICT&health

Blog Nictiz: 'Met de Wegiz maken we de zorg veiliger'

'Werken aan de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. Dat betekent voor mij bij Nictiz een bijdrage leveren aan de toekomst van veilige, efficiënte en betaalbare zorg', schrijft Sigrid Jansen in haar blog. Zij is senior adviseur zorgsector en projectleider Wegiz bij kennisinstituut Nictiz.

Je leest het blog van Sigrid Jansen hier

Beeld: ©Sigrid Jansen

Handreiking (inter)nationale standaarden digitale uitwisseling laboratoriumgegevens

Deze handreiking geeft concrete handvatten voor de samenwerking en interoperabiliteit in het transmurale laboratoriumproces. Niet alleen op het niveau van technische standaarden, maar op alle lagen van het Nictiz-interoperabiliteitsmodel.

Download de handreiking hier

buisjes voor bloedafname

Handreiking (inter)nationale standaarden bij transmuraal MDO Mammacarcinoom

Deze handreiking geeft concrete handvatten voor interoperabiliteit op het niveau van technische standaarden voor het transmuraal multidisciplinair overleg (MDO). Dit is een belangrijk proces waarbij zorgverleners vanuit verschillende disciplines en uit verschillende organisaties met elkaar de medische behandelopties bespreken, al dan niet met de patiënt. Voor deze handreiking is het MDO Mammacarcinoom als voorbeeld genomen.

Download de handreiking hier

Zeven projecten krijgen ondersteuning van innovatieprogramma Ondersteuning Koepels Zorg

Het Bureau Informatieberaad Zorg heeft zeven programma’s geselecteerd die ondersteuning krijgen voor implementatie van de outcomedoelen van het Informatieberaad Zorg. In totaal kunnen Actiz, GGD, InEen, NVZ, PFN, PPN, VGN rekenen op ruim 2800 uur ondersteuning van projectorganisatie voor de overheid, ICTU.

Lees het hele bericht op de site van het Informatieberaad Zorg

VIPP Babyconnect krijgt extra geld

Het versnellingsprogramma VIPP Babyconnect voor digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg krijgt extra financiering van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit betekent dat het landelijk programma en de regionale partnerschappen kunnen doorgaan met de implementatie.

Lees het hele bericht op de site van het Informatieberaad Zorg

Beeld: ©Kees van de Veen

Beluister de podcast over inlogmiddelen

De huidige UZI-middelen zijn niet volledig geschikt voor de hedendaagse toepassingsmogelijkheden en worden niet altijd als gebruiksvriendelijk ervaren. VWS is daarom gestart met een project dat zich richt op het ontwikkelen van een oplossing, zodat nieuwe inlogmiddelen de bestaande UZI-middelen op termijn kunnen vervangen. Maar wat houdt deze verandering voor het zorgveld in?

  • Wat is de behoefte in het zorgveld op het gebied van inlogmiddelen?
  • Welke oplossingsrichting ziet het ministerie van VWS voor zich?
  • Hoe ziet de toekomst van UZI eruit?

Beluister deze podcast op Spotify, Apple podcasts of Google podcasts

Aftermovie rondetafelgesprek digitale gegevensuitwisseling en de Wegiz

Ben je benieuwd hoe bestuurders en professionals denken over de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) in relatie tot kwaliteit van zorg, samenwerking in de regio en innovatie?

Bekijk dan de aftermovie van het rondetafelgesprek van afgelopen 28 april. Ruud Lucas van Nictiz geeft de inleiding. Het gesprek wordt geleid door Bruno Bruins, voormalig minister voor Medische Zorg en Sport en Ann Ouvry, directeur D&A medical group.

Bekijk de aftermovie hier

NEN-workshops op vakbeurs Zorg & ICT juni 2022

Drie dagen lang (14 tot en met 16 juni 2022) was NEN aanwezig op de vakbeurs Zorg & ICT in de Jaarbeurs Utrecht. Met iedere dag een workshop, onder meer over de stand van zaken van de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. 

Maar ook over de revisie van de NEN 7512 en over de NEN-EGIZ Certificatie 7503. 

Op de site van NEN lees je er meer over. 

NEN op beurs Zorg & ICT, juni 2022
Beeld: ©NEN