Nieuwsbrief Gegevensuitwisseling #24

De behandeling van het wetsvoorstel voor de Wegiz in de Tweede Kamer is uitgesteld naar de eerste week van maart. Toch is er veel nieuws over gegevensuitwisseling in de zorg.

In deze nieuwsbrief komen drie mensen aan het woord: Leonique Niessen, directeur bij Nictiz, Marcelis Boereboom, voorzitter Informatieberaad Zorg, en Olaf Wilders, tot voor kort onze programmadirecteur.

Daarnaast is er onder andere nieuws over de informatiestandaard voor de BgZ en je kunt drie nieuwe podcasts over gegevensuitwisseling in de zorg beluisteren.

Heb je tips, suggesties of een bijdrage voor de nieuwsbrief? Je reactie is van harte welkom via gegevensuitwisseling@minvws.nl. De volgende nieuwsbrief verschijnt op 9 maart 2022.

Informatiestandaard BgZ-uitwisseling voor MSZ klaar voor gebruik

Allergieën, actuele medicatie, laboratoriumuitslagen… Zorgverleners moeten van zulke informatie op de hoogte zijn om patiënten de juiste zorg te verlenen. Vooral om de continuïteit van zorg te waarborgen is het essentieel dat de juiste gegevens uitgewisseld worden.

Dat gebeurt met de Basisgegevensset Zorg (BgZ). Voor de gegevensuitwisseling tussen medisch-specialistische zorginstellingen (MSZ) is nu de informatiestandaard klaar voor gebruik.

Lees het artikel op onze website >

Beeld: ©Nictiz

Wegiz: stappen en activiteiten voor zorgverleners en ict-leveranciers

Waar moet je als zorgverlener rekening mee houden als de Wegiz er komt? En als ict-leverancier? Wanneer heb je invloed op de wetgeving? Twee illustraties op gegevensuitwisselingindezorg.nl brengen het in beeld.

De afbeeldingen laten de stappen en activiteiten bij de wettelijke verplichting van gegevensuitwisselingen zien, voor zowel zorgverleners als ict-leveranciers. De relevante informatie voor de doelgroep is oranje. Die informatie is geplot op de fases en het proces van de Wegiz, in grijs.

Illustraties bekijken
Kijk op deze pagina voor de illustratie met stappen en activiteiten voor ict-leveranciers en op deze pagina voor het exemplaar voor zorgverleners.

Beeld: ©VWS

Afscheidsblog Olaf Wilders: ‘Het is als een geplande reis’

Olaf Wilders was van april 2020 tot januari 2022 programmadirecteur bij het programma Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg van het ministerie van VWS. In dit blog kijkt hij terug op de afgelopen periode. “Een veelgehoorde opmerking is dat het allemaal zo lang duurt. Dan zeg ik: kijk eens wat er allemaal al is bereikt.”

Dit is het eerste blog van een reeks waarin iemand die bij de Wet Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) betrokken is een podium krijgt. We verzorgen de blogreeks in samenwerking met onze Wegiz-partners. Elke schrijver geeft het stokje door.

Lees Olafs verhaal, en wie het volgende blog verzorgt >

Beeld: ©VWS

Leonique Niessen: ‘Omarm de complexiteit van digitale gegevensuitwisseling’

“Niemand stelt het belang van interoperabiliteit ter discussie. De marsroute en rolverdeling moet echter nog scherp gesteld worden”, aldus Nictiz-directeur Leonique Niessen. In dit interview vertelt zij over de belangrijkste ontwikkelingen, de Wegiz en de thema’s voor 2022.

Om tot een landelijke informatie-uitwisseling te komen, moeten zorgaanbieders, verzekeraars, experts en VWS volgens haar over hun eigen schaduw heen stappen.

Lees meer >

Beeld: ©Nictiz

Digitale patiëntverwijzingen vervangen fax in Friese ziekenhuizen

De ziekenhuizen Tjongerschans in Heerenveen en Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) claimen een primeur. Zij kunnen nu doorverwijzingen van patiënten digitaal uitwisselen met elkaar, ook al werken ze met verschillende systemen voor elektronische patiëntendossiers (EPD's).

Het is voor het eerst dat een ziekenhuis met een HiX-EPD en een ziekenhuis met een Epic-EPD op deze manier de zorg met elkaar afstemmen, schrijven de ziekenhuizen in een nieuwsbericht op hun website. De nieuwe werkwijze is sinds 1 oktober 2021 in gebruik.

Lees het complete artikel op informatieberaadzorg.nl >

Beeld: ©Tjongerschans Heerenveen

Nieuwe blogs en podcasts over elektronische gegevensuitwisseling

Voor iedereen die geïnteresseerd is in digitale gegevensuitwisseling in de zorg brengt Nictiz een reeks blogs en podcasts uit. In deze ‘NicTALK’ gaat Sabine Uitslag elke twee weken in gesprek met een expert.

De vraag die in elke editie centraal staat is: ‘wat is er nodig voor goede digitale informatie-uitwisseling in de zorg?’. Nictiz wil met de reeks blogs en podcasts nieuwe informatie en inzichten geven, en het gesprek aangaan met andere partijen om samen met hen de digitale informatie-uitwisseling in de zorg te versnellen.

Nieuwe podcasts + blogs
Sinds onze vorige nieuwsbrief zijn deze podcasts verschenen, elk in combinatie met een blog.

• Leonique Niessen | Interoperabiliteit zorgt voor betere gezondheid
Standaardisatie is als concept niet moeilijk, maar het is complex om het landelijk werkend te krijgen. Leonique Niessen legt uit wat standaardisatie kan betekenen voor interoperabiliteit en wat er nodig is om vooruit te komen.

• Ruud Lucas en Olaf Wilders | Wettelijke verplichting helpt de zorg verder
De Wegiz is de kaderwet die digitalisering verplicht stelt voor een aantal specifieke gegevensuitwisselingen. In Ruud Lucas van Nictiz en Olaf Wilders van het ministerie van VWS vertellen wat de wet inhoudt, wat de consequenties zijn en waarom de zorg er beter van wordt.

• Quintus Bosman | Mijn data, jouw data of onze data?
In zorgprocessen doen zorgverleners ervaring en kennis op: nieuwe kennis of bevestiging van wat al bekend is. Beide zijn van belang voor de groei en ontwikkeling van zorgkennis. Van wie is die kennis eigenlijk? Van de patiënt, de zorgverleners of misschien wel van ons allemaal?

Lees de blogs en beluister de podcasts
Meer NicTALK lees je op de website van Nictiz. Daar vind je ook alle tot dusver verschenen blogs en podcasts. Elke twee weken wordt de pagina aangevuld. De podcasts beluister je via Spotify, Apple iTunes, Pocket Casts en Google Podcasts. Klik op ‘volgen’ in de streamingsdienst om op de hoogte te blijven van de nieuwste afleveringen.

Beeld: ©Nictiz

Nictiz | Buitenlandse inspiratie voor de Nederlandse zorg

Hoe hebben de Duitsers hun gezondheidszorg georganiseerd? Welke wetten en regels heeft Finland of Oostenrijk voor digitale uitwisseling van zorggegevens? En IT-infrastructuur, hoe is die in de Verenigde Staten georganiseerd? Het rapport ‘Leren van andere landen’ van Nictiz geeft antwoord op deze en meer vragen.

Bij de ontwikkeling van digitale informatie-uitwisseling in Nederland ervaart de zorg knelpunten. Zo heeft het Informatieberaad Zorg in de notitie Versnelling en Verbetering digitale communicatie geconstateerd dat het tempo rondom digitalisering en de daarvoor benodigde zorginfrastructuur fors omhoog moet.

Daarom heeft Nictiz het rapport Leren van andere landen geschreven op verzoek van het Informatieberaad Zorg. Het rapport biedt inzicht in keuzes die andere landen hebben gemaakt en waar Nederland van kan leren.

Lees het artikel op de website van het Informatieberaad Zorg >

Beeld: ©Informatieberaad Zorg

Marcelis Boereboom: ‘Elke patiënt zijn eigen dossier’

Een duurzaam informatiestelsel is nodig om de grote vraagstukken in de zorg te adresseren, zoals de arbeidsmarkt en de kwaliteit van zorg. “Er is een harde strijd om schaarse arbeidskrachten gaande. Automatisering, digitalisering en informatisering kunnen, als we dat goed doen, ons enorm helpen die schaarse arbeidskracht optimaal in te zetten.”

Dat zegt Marcelis Boereboom, secretaris-generaal van VWS in een interview met het Informatieberaad Zorg, waarvan hij voorzitter is.

‘Elke patiënt een PGO’
Boereboom heeft intrinsiek gemotiveerde ambities voor de digitalisering in de zorg, elektronische gegevensuitwisseling en patiëntendossiers. “Elke patiënt moet een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) hebben.” Om die ambities waar te maken is een invloedrijk Informatieberaad Zorg nodig, zegt hij. “We moeten samen vooruit.”

Lees het complete interview op informatieberaadzorg.nl >

Beeld: ©Informatieberaad Zorg

Kijktip: Mens & AI in de zorg

Hoe slim is artificial intelligence eigenlijk? Wat vraagt de samenwerking met AI van zorgprofessionals en patiënten? Gaan robots de mens overnemen? Hoe willen we dat een toekomst met kunstmatige intelligentie in de zorg er over 10 à 15 jaar uitziet?

In de docu-serie reageren negen experts op de vragen, verwachtingen en doembeelden bij een toekomst met AI in de zorg. Je kunt de drie delen in iets meer dan een half uur bekijken op de website van het Programma Waardevolle AI voor gezondheid.

Op 23 februari praten drie experts na over de serie in een digitale meet up. Je kunt je aanmelden via de website van de Slimme Zorg Estafette.

Beeld: ©VWS

Voor in de agenda

Nog tot en met 10 maart: Slimme Zorg Estafette 2022
De Slimme Zorg Estafette is een kennismarathon over zorginnovatie. Je wordt uitgenodigd om je expertise te delen en van elkaar te leren. Op 27 januari is het evenement geopend, op 10 maart is de afsluiting. Iedereen kan zich bij de Slimme Zorg Estafette aansluiten door een activiteit te organiseren of deel te nemen aan de activiteiten van anderen.

Momenteel staan er rum 180 activiteiten op de website van de Slimme Zorg Estafette. Deze drie gaan specifiek over gegevensuitwisseling in de zorg:

Zie ook de agenda op onze website >

Beeld: ©Slimme Zorg Estafette

Voor u geknipt

Een greep uit de recente berichtgeving over elektronische gegevensuitwisseling in de zorg.

Zorgvisie | ‘Landelijke regie voor digitale gegevensuitwisseling ontbreekt’
Nederland loopt lichtjaren achter op de Denen als het gaat om digitale gegevensuitwisseling. Het zorginformatielandschap is hier hopeloos gefragmenteerd en verouderd. De nieuwe minister van VWS moet een ambitieus tijdpad opstellen, deadlines stellen, handhaven en desnoods boetes uitdelen, vindt Jan Hazelzet. ‘Veldpartijen doen al tien jaar niets.’
Lees meer >

ICT&health | Patiëntenfederatie bepleit digitale Zorg, gegevensuitwisseling bij VWS
Patiëntenfederatie Nederland wil graag snel in gesprek met de drie nieuwe bewindslieden van het ministerie van VWS. De federatie toont zich verheugd dat er in het coalitieakkoord veel nadruk ligt op het belang van digitale zorg en digitale gegevensuitwisseling.
Lees meer >

Zorgthuisnl | Subsidie InZicht toegekend aan 107 organisaties in de langdurige zorg: aan de slag met elektronische gegevensuitwisseling
Aan 107 organisaties in de langdurige zorg is subsidie toegekend om aan de slag te gaan met digitale gegevensuitwisseling. De subsidie is onderdeel van het programma InZicht, een initiatief van het ministerie van VWS. Het programma heeft als doel om veilige en eenduidige elektronische gegevensuitwisseling te versnellen.
Lees meer >

ICT&health | Huisartsen-CMIO’S willen versnelde, zinvolle digitalisering
CMIO’s (chief medical information officers) van huisartsenpraktijken roepen op tot een forse versnelling van de toepassing van informatietechnologie in de huisartsenzorg. Zij vinden het cruciaal om huisartsenzorg betaalbaar en toegankelijk te houden. Het CMIO-netwerk Eerste Lijn roept in een manifest op tot een versnelde en vooral gerichte digitalisering van de huisartsenzorg.
Lees meer >

Voor u geknipt - Read all about it
Beeld: ©VWS