Nieuwsbrief Gegevensuitwisseling #25

We kijken uit naar het moment waarop de Tweede Kamer het wetsvoorstel voor de Wegiz behandelt. Naar verwachting is het in de komende maand zover. Daarna besteden we in de nieuwsbrief meer aandacht aan het Kamerdebat, en hoe het verder gaat met de Wegiz.

In deze nieuwsbrief vertelt programmamanager Ans van den Bosch over haar werk bij ons programma. Eva Marquarita van Zorginstituut Nederland en Marieke Zimmerman van de Nederlandse Vereniging voor Radiologie gaan in op de pre-toetsing van de concept-kwaliteitsstandaard voor de gegevensuitwisseling Beeldbeschikbaarheid.

Eenheid van taal, standaardisatie, toegang en toestemming op Europees niveau komen mooi samen in een filmpje in het Hardenbergse Saxenburgh Medisch Centrum.

Heb je tips, suggesties of een bijdrage voor de nieuwsbrief? Je reactie is van harte welkom via gegevensuitwisseling@minvws.nl. De volgende nieuwsbrief verschijnt na het Kamerdebat van maart 2022.

Pre-toets kwaliteitsstandaard Beeldbeschikbaarheid uitgevoerd

De algemene bevinding na de pre-toets is dat er aan de inhoud van de kwaliteitsstandaard Beeldbeschikbaarheid weinig meer hoeft te worden gedaan.

De indiener, de Nederlandse Vereniging voor Radiologie (NVvR), en Zorginstituut Nederland gaan nu samen verder werken om de concept-kwaliteitsstandaard te voorzien van de laatste puntjes op de i.

Lees het artikel op onze website >

Beeld: ©Twiin

‘Wat mij motiveert, is dat we werken aan het wegnemen van belemmeringen’

Bij Programma Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg is Ans van den Bosch sinds oktober 2021 programmamanager. In dit blog vertelt ze over haar rol bij het programma, het belang van de Wegiz en waarom we vooral moeten samenwerken.

Dit is het tweede blog van een reeks waarin iemand die bij de Wet Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) betrokken is een podium krijgt. We verzorgen de blogreeks in samenwerking met onze Wegiz-partners. Elke schrijver geeft het stokje door.

Lees Ans’ verhaal, en wie het volgende blog verzorgt >

Even voorstellen - Ans van den Bosch
Beeld: ©Ans van den Bosch

Europese samenwerking: één digitale markt voor zorg

Eenheid van taal, standaardisatie, toegang en toestemming komen mooi samen in dit filmpje in het Saxenburgh Medisch Centrum. Het is een van de eerste ziekenhuizen die nu patiëntensamenvattingen van andere Europese landen kunnen ontvangen.

Om uitwisseling van patiëntgegevens tussen landen mogelijk te maken, werkt de Europese Unie aan een stelsel van nationale contactpunten voor eHealth: het NCPeH. Wat dat in de praktijk betekent, zie je in het filmpje. Op de website van ICTU lees je meer over de achtergrond van het project (Programma Piezo).

Beeld: ©Programma PIEZO