Nieuwsbrief Gegevensuitwisseling #26

In deze nieuwsbrief lees je over ons werkbezoek aan de afdeling Radiologie van het LUMC. En nu we het over radiologie hebben: kom vooral op 9 mei naar onze presentatie over de Coalitie Beeldbeschikbaarheid, op het ICT&health congres.

Verder is het eerste NEN-traject in het kader van de Wegiz afgerond: de herziening van NEN 7503. Extra leuk dus dat we deze keer een blog hebben van NEN.

Natuurlijk vertellen we ook over het verzoek van minister Kuipers aan de Tweede Kamer om het debat over de Wegiz twee maanden uit te stellen. 

Het is bijna Koningsdag en misschien heb je zelfs meivakantie... we wensen je veel (lees)plezier en hopelijk schijnt de zon!

Heb je tips, suggesties of een bijdrage voor de nieuwsbrief? Je reactie is van harte welkom via gegevensuitwisseling@minvws.nl.

Radioloog Mark Kruit: ‘Betere diagnose met beelden uit het verleden’

Radiologen pleiten al jaren voor landelijke beeldbeschikbaarheid. Neuroradioloog Mark Kruit van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) nodigde ons uit voor een werkbezoek. Om in de praktijk te zien en te horen waarom dat zo belangrijk is in de bedrijfsvoering van een ziekenhuis. Kruit: “We wisselen al beelden uit, maar moeten toe naar landelijke beschikbaarheid; een tijdlijn van álle beelden uit de historie van de patiënt. Dat geldt overigens niet alleen voor beeld, maar ook voor andere data, zoals laboratoriuminformatie en operatiekamerverslagen.”

Lees het hele artikel onze website

Mark Kruit, Ans van den Bosch, Eelke Toonstra en Marieke Zimmerman

Presentatie Coalitie Beeldbeschikbaarheid op congres ICT&health 9 mei

Radiologen pleiten voor landelijke beeldbeschikbaarheid, zodat ze eerder gemaakte beelden van een patiënt in een overzichtelijke tijdlijn kunnen weergeven. Maar #hoedan? 

In de presentatie 'Radiologiebeelden landelijk beschikbaar #hoedan?' (11.00 - 11.30 uur) op het congres ICT&health op 9 mei vertellen Eelke Toonstra van VWS en Bas van Vliet van Twiin meer over de Coalitie Beeldbeschikbaarheid, een samenwerking van partijen die werken aan landelijke beeldbeschikbaarheid. 

Meld je online aan voor deze presentatie op de site van ICT&health

Algemene informatie over het congres

Eerste nieuwe NEN-norm voor wetsvoorstel Wegiz: NEN 7503

Het eerste NEN-traject in het kader van de Wegiz is afgerond: NEN 7503 is herzien. Dit is de norm die gaat over het elektronisch voorschrijven van recepten en het verstrekken van medicatie. De aangepaste norm heet NEN 7503:2022 ‘Gegevensuitwisseling in de zorg - Elektronische verwerking en uitwisseling van gegevens voor het voorschrijven en ter hand stellen van medicatie’. Deze versie vervangt NEN 7503:2011.

Lees het hele artikel over de herziening op onze website

‘Streven naar consensus: dat is ons vak’

Shirin Golyardi en Mirjam van der Gugten werken bij NEN aan de normen en certificatieschema’s die worden ontwikkeld in het kader van de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). In dit blog vertellen zij over hun persoonlijke drijfveer, hoe vertrouwen samenwerking verbetert en de rol die NEN speelt bij het ontwikkelen van normen.

Lees het hele blog op onze website

Shirin Golyardi en Mirjam van der Gugten van NEN

Kuipers verzoekt debat over Wegiz na EU-verordening

Minister Kuipers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de Tweede Kamer verzocht de behandeling van het wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling in de zorg twee maanden uit te stellen. Hij wil eerst een voorstel voor een Europese verordening afwachten.

Lees het hele artikel op onze website

Column Tim Postema in ICT&health: 'Het gapende gat tussen theorie en praktijk van registratie'

De nieuwste column van Tim Postema voor het magazine ICT&health gaat over het startpunt van goede gegevensuitwisseling: bruikbare registratie. 

'We vergeten snel wat er allemaal komt kijken bij goede registratie en de rol van systemen daarin om juist dat voor zorgverleners makkelijker te maken.'

Lees de column van Tim op onze website

Intro van de column van Tim Postema op 15 april

Rechter blokkeert publicatie ACM over marktwerking EPD en digitale gegevensuitwisseling

De marktverkenning van Autoriteit Consument & Markt (ACM) over Ziekenhuisinformatiesystemen en Elektronische Patiënten Dossier-systemen (ZIS/EPD) en digitale gegevensuitwisseling in de ziekenhuissector mag volgens de voorzieningenrechter niet worden gepubliceerd. Een van de EPD-leveranciers verzocht de rechter publicatie tegen te houden uit vrees voor reputatieschade.

Lees het hele bericht op de website van het Informatieberaad

Initiatiefnemers focusprogramma Registratie aan de Bron willen doorstart

Het focusprogramma Registatie aan de Bron eindigt formeel in april 2022. De initiatiefnemers willen dat het programma doorgaat. Het slotevent in maart bespreekt enkele aanbevelingen uit het eindrapport. Deze zijn onder meer de wens om regie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), samenwerking met leveranciers en zorgproces centraal.

Lees het hele artikel op de website van het Informatieberaad

Colofon

Dit is een uitgave van het wetgevingsprogramma Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.