Nieuwsbrief Gegevensuitwisseling #21

Het moment waarop de Tweede Kamer het wetsvoorstel voor de Wegiz in openbare behandeling neemt, komt dichterbij. Het wetsvoorstel is al in mei naar de Tweede Kamer gestuurd. De Kamer heeft er daarna ruim 350 vragen over gesteld. Sinds vandaag liggen alle antwoorden in de Tweede Kamer om behandeld te worden door de Kamerleden. In het eerste bericht in deze nieuwsbrief leest u over het vervolg daarop.


Ook de Meerjarenagenda Wegiz ligt ter informatie in de Tweede Kamer. De agenda is een overzicht van gegevensuitwisselingen die zijn voorgesteld om verplicht elektronisch te laten verlopen. In het tweede bericht vertelt Herbert Fetter over het belang en de recente actualisatie van de Meerjarenagenda.
 

Daarnaast onder andere in deze nieuwsbrief: onze nieuwe programmamanager stelt zich voor, links naar blogs en podcasts over gegevensuitwisseling in de zorg en twee medici van het Amsterdam UMC houden een pleidooi voor de Wegiz en om zorgverleners het voortouw te laten nemen.
 

Hebt u tips en suggesties voor onze nieuwsbrief? Een dringende vraag of opmerking? Laat het ons weten via gegevensuitwisseling@minvws.nl. De volgende nieuwsbrief verschijnt op 17 november.

Tweede Kamer kan verder met de behandeling van het wetsvoorstel voor de Wegiz

De juiste gegevens op de juiste plaats op het juiste moment. Dat is wat zorgprofessionals nodig hebben om goede zorg te verlenen. Samen met het zorgveld en ict-leveranciers werkt het ministerie van VWS daarom aan de totstandkoming van een wet over elektronische gegevensuitwisseling in de zorg: de Wegiz
 

Het wetsvoorstel is in mei naar de Tweede Kamer gestuurd. De Kamer heeft er daarna ruim 350 vragen over gesteld. Alle antwoorden liggen nu in de Tweede Kamer en wachten op behandeling door de Kamerleden.

Lees het volledige bericht op onze website >

Interieur Tweede Kamer
Beeld: ©Rijksoverheid / Rijksoverheid

De Meerjarenagenda Wegiz is geactualiseerd

De Meerjarenagenda Wegiz (MJA) is bijgewerkt. Herbert Fetter is bij het Programma Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg nauw betrokken bij alles wat met de MJA te maken heeft. Hij vertelt wat de actualisatie inhoudt en wat het belang is van de agenda.

Lees het interview met Herbert over de Meerjarenagenda Wegiz >

Afbeelding bij nieuwsbericht Meerjarenagenda Wegiz
Beeld: ©VWS

Nictiz | Blogs en podcasts over elektronische gegevensuitwisseling

Nictiz brengt sinds vorige maand een reeks blogs en podcasts uit voor iedereen die geïnteresseerd is in digitale gegevensuitwisseling in de zorg. Elke twee weken gaat Sabine Uitslag, directeur bij Werkplezier in de Zorg, in gesprek met een expert van Nictiz. Dat doet ze onder de noemer ‘Nictalk’.
 

“Aan elke podcastaflevering gaat een blog vooraf van een expert van Nictiz”, vertelt Martine Batenburg, teamleider marketing en communicatie bij Nictiz. “Naar aanleiding van het blog gaat Sabine in de podcast met de expert dieper in op het onderwerp. De vraag die in iedere editie centraal staat is: ‘wat is er nodig voor goede digitale informatie-uitwisseling in de zorg?’. We hebben deze reeks in het leven geroepen omdat we, naast nieuwe informatie en inzichten brengen, graag het gesprek aangaan met andere partijen om samen met hen de digitale informatie-uitwisseling in de zorg te versnellen.”
 

Mars en Rijkswaterstaat
In de eerste podcast komt Conchita Kleijweg aan het woord, zij is manager advies en innovatie. Conchita schreef het blog ‘Waarom Mars zo dichtbij is en de eigen regio zo ver weg’. Daarin stelt ze dat de realisatie van gegevensuitwisseling in de zorg net als een Mars-missie zou moeten plaatsvinden: met één team, één doel, en met financiering gericht om dat doel te bereiken.
 

Quintus Bosman, strategisch adviseur, komt met een treffende gelijkenis tussen het Nederlandse waternet van eind achttiende eeuw en het hedendaagse zorgnet. Om beheer, onderhoud en schade te voorkomen, pleit hij voor een Rijkswaterstaat voor de Zorg: het Bureau des Zorgnets. In de tweede aflevering van Nictalk leest en hoort u Quintus’ pleidooi.


Vandaag verscheen het verhaal van informatiearchitect en adviseur Gerda Meijboom. Sabine spreekt met haar over het gebruik van API’s. Gerda legt uit wat dat zijn en ze gaat in op de stelling dat zorginformatie toegankelijker wordt als je API’s gebruikt. Samen de schouders eronder is haar devies.
 

Lees het blog en beluister de podcasts
Op de website vindt u alle tot dusver verschenen blogs en podcasts. Elke twee weken wordt de pagina aangevuld. De podcasts beluistert u via Spotify, Apple iTunes, Pocket Casts en Google Podcasts. Klik op ‘volgen’ in de streamingsdienst om op de hoogte te blijven van de nieuwste afleveringen.

Lees meer over Nictalk op de website van Nictiz >

Quintus Bosman in Nictalk
Beeld: ©Nictiz

Vragen en antwoorden over Kickstart Medicatieoverdracht gepubliceerd

In de nieuwsbrief van september besteedden we aandacht aan de voorlichtingsbijeenkomsten over de Kickstart Medicatieoverdracht. Inmiddels zijn alle vragen van deelnemers voorzien van een antwoord. Ook kunt u de volledige bijeenkomst op YouTube terugkijken.
 

De Kickstart Medicatieoverdracht gaat over het voornemen van het programma Medicatieoverdracht en het ministerie van VWS om in 2022 de informatiestandaard ‘Medicatieproces 9’ kleinschalig te toetsen. Dat gebeurt in de praktijk, tegelijkertijd met de richtlijn ‘Overdracht van medicatiegegevens in de keten’.
 

Doel Kickstart
In de Kickstart worden niet alleen de richtlijn en informatiestandaard in de praktijk getoetst, maar kunnen zorgverleners en ict-leveranciers ook de meerwaarde ervan ervaren. En met alle opgedane ervaringen tijdens de Kickstart kunnen de richtlijn en standaard zo efficiënt mogelijk ingevoerd worden. Meer hierover leest u in het artikel Meedoen met de Kickstart Medicatieoverdracht in onze vorige nieuwsbrief.
 

Lees de vragen en antwoorden en bekijk de bijeenkomst
De voorlichtingsbijeenkomst ‘Klaar voor de (Kick)start?!’ kunt u terugkijken op YouTube. De vragen van de deelnemers en de antwoorden vindt u op de website van het programma Medicatieoverdracht in de rubriek ‘Voorgenomen Kickstart Medicatieoverdracht’. Het Kickstart-begeleidingsteam zorgt ervoor dat de set met algemene vragen én de vragen speciaal voor zorgaanbieders en ict-leveranciers actueel blijven.

Lees de vragen van de deelnemers aan de voorlichtingsbijeenkomsten + de antwoorden >

Afbeelding bij artikel over Q&A's Kickstart Medicatieoverdracht
Beeld: ©Programma Medicatoeoverdracht

Even voorstellen – Ans van den Bosch

Bij Programma Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg is onlangs Ans van den Bosch gestart als programmamanager. Een korte kennismaking.


Wat heb je hiervoor gedaan?
“Bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat was ik plaatsvervangend directeur Warmte en Ondergrond. Ik heb me daar beziggehouden met de warmtetransitie in den brede: van warmtewet tot warmtenet en van beleidskaders tot realisatie van projecten. Een mooie en uitdagende mix.”
 

Waarom vind jij Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg een belangrijk programma?
“Binnen het kader van de interoperabiliteit werken we niet alleen aan de wet maar ook aan de daadwerkelijke implementatie van gegevensuitwisselingen die het werk van zorgverleners eenvoudiger zou moeten maken, zodat er meer tijd en ruimte is voor het primaire proces. Daar gaat de patiënt ook wat van merken. Het programma draagt op die manier bij aan betere zorg. En dat is waar ik het uiteindelijk voor doe.”
 

Wat is je opdracht bij het team?
“Als programmamanager heb ik de eervolle taak het programmateam aan te sturen maar ook om de verbinding met binnen en buiten te behouden. Een programma gaat meestal over zaken die organisatie-overstijgend zijn en juist daarom is verbinden een belangrijke taak. Daarnaast moeten er natuurlijk allerlei producten en processen worden opgeleverd de komende tijd. Kortom: een mooie mix van inhoud, relatie en proces.”
 

Wat doe je in je vrije tijd?
“In m’n vrije tijd ga ik graag op pad met m’n gezin en geniet ik van de cultuur die mijn woonplaats Amsterdam te bieden heeft.”

Even voorstellen - Ans van den Bosch
Beeld: ©Ans van den Bosch

NEN | Eerste bijeenkomst van de werkgroep Beeldbeschikbaarheid

De NEN-werkgroep Beeldbeschikbaarheid gaat een norm opstellen om de beschikbaarheid van radiologisch beeld en verslag te borgen. Dit maakt de uitwisseling van gegevens tussen zorginstellingen makkelijker, zodat de relevante beelden altijd beschikbaar zijn wanneer nodig. Op 23 september kwamen de werkgroepleden voor het eerst bij elkaar.
 

De NEN-werkgroep Beeldbeschikbaarheid gaat een norm voor radiologische beeldbeschikbaarheid ontwikkelen: NEN 7541 Beeldbeschikbaarheid. Op dit gebied hebben diverse programma’s in het zorgveld al grote stappen gezet. De werkgroep heeft dus een vliegende start, maar ook een uitdaging. Namelijk om de bestaande nationale én internationale kennis te gebruiken voor de norm. Ter toetsing leggen de deelnemers aan de werkgroep afspraken. Dat gebeurt voor afspraken op alle lagen van het interoperabiliteitsmodel van Nictiz.

Radiologische beeldbeschikbaarheid is maar een van de normen die NEN helpt te ontwikkelen om het zorgveld te helpen om nog meer vaart te maken met elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. De eenheid in taal en techniek die daarbij nodig is, wordt onder andere bereikt via de NEN-normen die in de Wegiz worden opgenomen.
 

Onderwerpen tijdens de bijeenkomst
 

• Scope normontwikkeling
Belangrijk bij de normontwikkeling is dat de scope en het toepassingsgebied worden afgebakend. Zo is duidelijk voor wie en waarvoor de norm geldt. Ook bij de invoering van de norm is dat belangrijk. Uiteindelijk moeten alle beelden en verslagen elektronisch beschikbaar zijn. Om te zorgen dat er binnen redelijke tijd resultaat geboekt kan worden, begint de werkgroep met radiologisch beeld en verslag. Het gaat om beeld opvragen en doorsturen in verschillende situaties, zoals ‘spoed’, ‘intercollegiaal consult’, ‘multidisciplinair overleg’ of ‘doorverwijzing’.
 

• Elementen voor de norm
De werkgroepleden hebben samen geïnventariseerd wat belangrijke elementen zijn voor de norm. Ze benoemden onder andere de tijdlijn die de zorgverlener krijgt en waarop relevante beelden direct te zien zijn, de schaal- en implementeerbaarheid, afspraken over generieke functies, maar ook klinische relevantie en de aansluiting op internationale normen en ontwikkelingen.
 

Help mee bij normontwikkeling
De ontwikkeling van de norm voor radiologische beeldbeschikbaarheid is nog in de beginfase. NEN maakt graag gebruik van kennis en expertise om de norm zo goed en helder mogelijk te maken. Vooral eindgebruikers zoals zorgverleners, bijvoorbeeld radiologen, worden uitgenodigd om deel te nemen in de werkgroep. Zo sluit de norm straks het beste aan op het werkproces en wordt de klinische relevantie van de norm bewaakt.
 

Meer informatie
Wilt u meedoen aan de werkgroep Beeldbeschikbaarheid, dan kunt u contact opnemen met Lysette Meuleman van NEN, via (015) 269 03 18.

Foto bij artikel eerste bijeenkomst NEN-werkgroep Beeldbeschikbaarheid
Beeld: ©NEN

Workshop over de wereld van EGIZ en Wegiz op de Zorg & ICT-vakbeurs

Van 2 tot en met 4 november 2021 vindt de Zorg & ICT-vakbeurs plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Dit jaar in hybride vorm: het is een mix van een live gebeuren én online-connecties en -sessies. Voor in de agenda: op dinsdag 2 november van 11.30 tot 12.00 geven sprekers van NEN en het ministerie van VWS een workshop over EGIZ en de Wegiz.
 

De workshop is zowel live als digitaal te volgen. Onder de titel ‘Samenhang wet, normen, standaarden en certificatie Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg (EGIZ)’ nemen de sprekers u mee in de wereld van elektronische gegevensuitwisseling en de Wegiz: de wet die in de maak is en de normen en standaarden die ervoor worden ontwikkeld. Ook het onderwerp certificatie passeert de revue. Hoe zit dat nou precies en wat kunt u de komende tijd verwachten? En waar kunt u zelf invloed uitoefenen?
 

Blijven veranderen
Het thema van de Zorg & ICT-vakbeurs is Keep up the change. Daarmee wil de organisatie benadrukken dat transformeren en digitaliseren van de zorg via ict-toepassingen niet alleen een grote uitdaging is, maar ook een absolute must voor zorgverleners en patiënten. Subthema's die aan bod komen op de beurs zijn: ‘de juiste zorg op de juiste plek’, ‘gegevensuitwisseling’, ‘datagedreven zorg’, ‘zorgplatformen en regiosamenwerking’ en ‘opschaling en implementatie van innovatie’.
 

Meer informatie
U kunt het webinar van dinsdag 2 november bijwonen door u te registreren op de website van de Zorg & ICT-vakbeurs. Vervolgens kunt u uw eigen programma samenstellen. Elke beursdag loopt van 9.30 tot 16.30 uur.

Logo en foto Zorg & ICT Vakbeurs - november 2021
Beeld: ©Zorg & ICT-vakbeurs

Webinars aangevuld met antwoorden op vragen van deelnemers

De webinars die op 2 en 18 maart zijn gehouden, staan op onze website. U kunt er de beelden van 'Update over de Wegiz' terugzien. Dat geldt ook voor 'Samenwerken aan dé bouwstenen voor Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg’, het webinar van 30 maart, georganiseerd door NEN en het ministerie van VWS.
 

Beide webinars kunt u in delen terugkijken, net als de vertoonde filmpjes. Achtergrondinformatie over de bijeenkomsten vindt u in de nieuwsbrief van maart. De vragen van deelnemers, voorzien van antwoorden, staan onder 'Zie ook', onderaan de pagina.

Naar de pagina met al onze Wegiz-webinars van dit jaar >

Afbeelding bij stukje webinars
Beeld: ©VWS

Zorgverbeteraars: ‘Wegiz in stukjes oppakken’

Gegevensuitwisseling wordt pas echt interessant wanneer de discrete data ook tussen de verschillende systemen kan stromen zonder dat er rekening hoeft worden gehouden met de verschillende bronsystemen. Het is de hoogste tijd dat de Wegiz er dus komt, vinden prof. dr. Nicolette de Keizer en dr. ir. Ronald Cornet van de afdeling Klinische Informatiekunde (Amsterdam UMC).
 

"De wet verplicht dát we gegevensuitwisseling digitaal organiseren, maar zegt niet hóe we dat moeten doen. Als er íets duidelijk is, is dat we deze ontwikkeling niet aan de markt moeten overlaten. Het moeten hierbij juist de zorgverleners zijn die het voortouw nemen."

Lees het volledige artikel op de website van Zorgverbeteraars >

Wegiz in stukjes oppakken - Nicolette de Keizer en Ronald Cornet
Beeld: ©Zorgverbeteraars.nl