Nieuwsbrief Gegevensuitwisseling #22

Mooie stappen in het wetgevingstraject! Op 23 november verzorgden twee van onze collega’s een technische briefing voor een aantal parlementsleden. De volgende stap is nu ook in zicht: de Tweede Kamer heeft de behandeling van het wetsvoorstel voor de Wegiz gepland in de week van 17 januari 2022.
 

In deze nieuwsbrief lees je onder andere over de technische briefing, onze nieuwe collega en nieuwe blogs en podcasts over gegevensuitwisseling in de zorg. Vergeet je niet in te schrijven voor EGIZ, werk in uitvoering – de samenhang: het webinar van 14 december dat we samen met NEN organiseren.
 

Heb je tips en suggesties voor de nieuwsbrief? Je reactie is welkom via gegevensuitwisseling@minvws.nl. De volgende nieuwsbrief verschijnt op 22 december.

Technische briefing over de Wegiz aan de Tweede Kamer

Ron Roozendaal (directeur Informatiebeleid VWS) en Esther Spaans (beleidsmedewerker Wetgeving en Juridische Zaken) hebben op 23 november een aantal leden van de Tweede Kamer bijgepraat over de Wegiz. In deze technische briefing, die online plaatsvond, hebben Esther en Ron het wetsvoorstel toegelicht in een uitvoerige, heldere presentatie. Daarna konden de Kamerleden vragen stellen.
 

Voorafgaand aan de bijeenkomst ontving de Tweede Kamer twee factsheets over de Wegiz. In woord en beeld licht het ene factsheet de wet zelf en de aanleiding toe. Het andere factsheet gaat over de werking van de wet.
 

Presentatie
De sprekers diepten de beoogde werking en invoering van de Wegiz uit. Ze brachten de problematiek in beeld met een filmpje over een verpleegkundige die laat zien welke gegevensuitwisseling er komt kijken bij de overdracht van een patiënt. Diverse onderwerpen kwamen vervolgens langs: normering en certificering, het belang van kwaliteitsstandaarden, verplichtingen van zorgaanbieders, bekostiging, en meer. Je kunt de presentatie inzien op onze website.
 

Vragen
De vragen van Kamerleden gingen onder andere over de mogelijkheden voor versnelling, toezicht en handhaving, privacy en toestemming, en de acceptatie van beelden van andere zorgverleners. Moet een arts per se de beelden van een andere arts accepteren? Ook was er een vraag over het verschil tussen de Wegiz en het EPD, en over de rol van de kwaliteitsstandaard. In de technische briefing, die iets meer dan een uur duurde, zijn alle vragen van de aanwezigen beantwoord.

Meer weten?
Zijn andere vragen bij je opgekomen over de Wegiz? Ga dan naar onze vernieuwde rubriek ‘Vragen in antwoorden’ of laat het ons weten via gegevensuitwisseling@minvws.nl.

 

Technische briefing gemist? Kijk ‘m terug op de website van de Tweede Kamer >

Afbeelding bij bericht over technische briefing Wegiz 23 november 2021
Beeld: ©VWS

Nictiz | Nieuwe blogs en podcasts over elektronische gegevensuitwisseling

Voor iedereen die geïnteresseerd is in digitale gegevensuitwisseling in de zorg brengt Nictiz een reeks blogs en podcasts uit. In deze ‘NicTALK’ gaat Sabine Uitslag, directeur bij Werkplezier in de Zorg, elke twee weken in gesprek met een expert.
 

De vraag die in elke editie centraal staat is: ‘wat is er nodig voor goede digitale informatie-uitwisseling in de zorg?’. Nictiz wil met de reeks blogs en podcasts nieuwe informatie en inzichten geven, en het gesprek aangaan met andere partijen om samen met hen de digitale informatie-uitwisseling in de zorg te versnellen.
 

Drie nieuwe podcasts + blog
Sinds onze vorige nieuwsbrief zijn deze drie podcasts verschenen, elk in combinatie met een blog.
 

• Pim Volkert | Hoe zorginformatie waardevolle data wordt
Wat houdt hergebruik van data in, waar kun je het voor gebruiken en hoe werkt dat dan? Als teamleider van het terminologiecentrum bij Nictiz gaat Pim hierop in.
 

• Brent Opmeer en Patrick Lubbers | Hergebruik van zorginformatie moet efficiënter
Wat zijn de mogelijkheden van het hergebruik van zorginformatie en waar liggen uitdagingen? Brent (Nictiz) en Patrick (IKNL) verkennen de vele fronten van hergebruik.
 

• Quintus Bosman | Vertrouwen maakt zorg beter
Wie allemaal hebben momenteel medische gegevens van jou? En waarom is dit niet centraal inzichtelijk? Strategisch adviseur Quintus Bosman (Nictiz) vertelt het in zijn tweede NicTALK.
 

Lees de blogs en beluister de podcasts
Over NicTALK lees je meer op de website van Nictiz. Daar vind je ook de tot dusver verschenen blogs en podcasts. Elke twee weken wordt de pagina aangevuld. De podcasts beluister je via Spotify, Apple iTunes, Pocket Casts en Google Podcasts. Klik op ‘volgen’ in de streamingsdienst om op de hoogte te blijven van de nieuwste afleveringen.

Naar de aanmeldpagina voor het webinar van 14 december >

NicTALK - Gerda Meijboom
Beeld: ©Nictiz

14 december | Webinar: EGIZ, werk in uitvoering – de samenhang

Op dinsdag 14 december van 10.30 tot 12.00 uur kun je deelnemen aan ‘EGIZ, werk in uitvoering – de samenhang’. NEN organiseert het webinar samen met het ministerie van VWS. Je kunt je inschrijven op de NEN EGIZ-website.
 

Alleen met de juiste informatie op het juiste moment op de juiste plek krijgen patiënten de juiste zorg. Soepele elektronische gegevensuitwisseling tussen zorgverleners is daarbij essentieel. Samen met het zorgveld werkt het ministerie van VWS daarom momenteel aan de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg: de Wegiz. Vanuit de Wegiz wordt verwezen naar NEN-normen. De inhoud van de normen wordt bepaald in werkgroepen die door NEN worden begeleid.
 

Wat kun je verwachten tijdens het webinar?
Bij presentator Erik Peekel zitten experts aan tafel die de stand van zaken rond de Wegiz toelichten. Daarna volgt een rondetafelgesprek over de samenhang tussen de wet, NEN-normen en standaarden. Tot slot is er een vooruitblik op het werk van het EGIZ-programma in de komende jaren. Ook staan we stil bij jouw mogelijke rol.
 

Deelname is eenvoudig en gratis
Om mee te doen hoef je geen app of andere software te installeren. Je kunt het webinar bekijken via de webbrowser op je pc, laptop, tablet of telefoon. Aan het webinar zijn geen kosten verbonden.
 

Uw vragen zijn welkom
Tijdens het webinar is er uiteraard ruimte voor uw vragen. Heb je nu al een vraag die je graag in het webinar behandeld zou zien? Dan kun je die meegeven in het invulveld op de aanmeldpagina.

Terugkijken: het webinar van 30 maart

Het webinar van 14 december is het vervolg op Samenwerken aan dé bouwstenen voor Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg van 30 maart 2021.

Snel op de hoogte van het programma Medicatieoverdracht

Het programma Medicatieoverdracht organiseert op dinsdag 30 november twee bijeenkomsten. In een half uur word je bijgepraat over de informatiestandaard Medicatieproces en in een uur over contra-indicaties en overgevoeligheden. De inschrijving is nu geopend.
 

Luistersessie | Testmaterialen informatiestandaard Medicatieproces 9 2.0.0 bèta
Op basis van de bèta-specificaties van de informatiestandaard Medicatieproces 9 2.0.0, zijn testmaterialen gemaakt voor ict-leveranciers. Met bepaalde scenario’s kunnen zij HL7-berichten testen. De scenario’s bevatten veel testcases, zoals ‘complexe doseringen’, ‘stoppen en wijzigen’, ‘waardelijsten’, et cetera. Je komt te weten waar je de testmaterialen kunt vinden, hoe ze zijn opgezet, en hoe je ze kunt gebruiken. Luister mee op 30 november van 8.30 tot 9.00 uur.
 

Klankbordsessie | Contra-indicaties en overgevoeligheden
Wanneer en hoe willen zorgverleners overgevoeligheden en reacties registreren? Zouden reacties ook uitgewisseld moeten worden? Wie mag er een contra-indicatie of een overgevoeligheid vastleggen? Zou een patiënt of een toediener een rol moeten hebben in de registratie van een reactie? Dat zijn de vragen waarover je mee kunt denken, van 16.00 tot 17.00 uur.
 

Nieuwe opzet
Luistersessies en klankbordsessies komen in de plaats van de halfjaarlijkse bijeenkomst van de klankbordgroep Medicatieoverdracht. In de nieuwe opzet zijn er door het hele jaar heen diverse korte bijeenkomsten: luistersessies en klankbordsessies.
 

Een luistersessie brengt je snel op de hoogte van de recentste ontwikkelingen, planningen of inhoud van een bepaald thema. In een klankbordsessie gaan de deelnemers met elkaar in gesprek, bijvoorbeeld over producten of visies.
 

Meer nieuws van Medicatieoverdracht
Op de website van het programma Medicatieoverdracht lees je ook meer over het ingediende amendement om meer subsidiebudget vrij te maken voor de kickstart van het programma Medicatieoverdracht. Naar verwachting wordt half december gestemd over het amendement.

Meld je aan voor de luister- en klankbordsessies van het programma Medicatieoverdracht >

Programma Medicatieoverdracht - Luistersessies en klankbordsessies
Beeld: ©Programma Medicatieoverdracht

Even voorstellen – Geke Koppenol

Per 1 oktober 2021 is senior communicatieadviseur Geke Koppenol ons team komen versterken.
 

Wat heb je hiervoor gedaan?
“Ik kom van Programma Herstel Kinderopvangtoeslag bij Toeslagen, waar ik plaatsvervangend teamleider van het crisiscommunicatieteam was. Mijn team van 14 mensen werkte nauw samen met het communicatieteam van het departement, het ministerie van Financiën. Als team waren we een onafhankelijk en autonoom eilandje binnen de woelige omgeving van Toeslagen Herstel. Best uniek. Daarnaast was ik adviseur van staatssecretaris Van Huffelen op het dossier Catshuisregeling, met alle portefeuilles die daaronder hingen, en adviseur van de directeur van de herstelorganisatie. Ik vertaalde het beleid naar de uitvoering en de gedupeerde ouders, en de uitvoering naar beleid, politiek en media. Een supergave, maar ook heel intensieve rol. Dat heb ik 2 jaar met heel veel passie gedaan.”
 

Waarom vind jij Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg een belangrijk programma?
“Ik geloof in samenwerking en gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen. Het woord ‘uitwisseling’ vind ik mooi, want het impliceert wederkerigheid. Je zendt niet, je deelt. En je ontvangt dus ook. Ik heb letterlijk aan den lijve ondervonden wat er kan gebeuren als de gegevens in je dossier niet compleet zijn. In mijn geval ontbrak het vinkje bij ‘bloedverdunners geven’ bij een grote operatie. Dat had heel anders kunnen aflopen. Het kan zoveel moois opleveren voor alle partijen als we al die zorggegevens veilig met elkaar kunnen delen. Denk aan snelheid in situaties waarin dat moet, maar ook aan meer efficiency, minder ergernis en meer ‘quality time’ waarin je echt bezig kunt zijn met zorg verlenen. Wat dat betreft is er nog een wereld te winnen. Maar ook voor de patiënt of cliënt kan het heel veel opleveren. Ik ken vanuit eerdere opdrachten als geen ander de angst van mensen om gegevens te delen, daar zit echt nog wel een hobbel. Daar hebben corona en de huidige tweedeling in de maatschappij niet aan meegeholpen. Het zou prachtig zijn als we een bijdrage kunnen leveren aan het herstel van dat vertrouwen én aan een optimalisering van de zorg.”
 

Wat is je opdracht bij het team?
”Binnen het EGIZ-programma ben ik senior communicatieadviseur, en mag ik samen met mijn communicatiecollega’s de communicatie over de uitvoering van de Wegiz én de samenhang met het beleid dat daaronder ligt, op de kaart zetten. Daar heb ik heel veel zin in. Ik ben een strateeg en verbinder, en vanuit dat oogpunt ga ik me vooral richten op het grote geheel: hoe hangt alles samen, wat zijn de verschillende en gedeelde belangen, en hoe bereiken we – samen met onze partners – onze doelen? En: wat betekent dat dan voor onze communicatie? Kortom: ik ga me vooral richten op de strategie en de samenwerking met onze stakeholders, en de komende tijd héél veel luisteren en vragen.”
 

Wat doe je in je vrije tijd?
”Ik heb vrij veel hobby’s, maar de belangrijkste zijn koken, tuinieren, muziek (ik zing), reizen, lezen, hondentraining geven, en samen met mijn partner trainingen creatief denken en teamcoaching geven. Op een regenachtige zondag vind je me terug in een luie stoel in onze bibliotheek, bij de open haard, met een goed boek, onze hond op mijn voeten, fijne muziek, kaarsjes aan en een goed glas whisky. Oh. Nu vergeet ik de lekkere hapjes ;-).”

Even voorstellen - Geke Koppenol
Beeld: ©Geke Koppenol

NEN EGIZ aan het woord op de Zorg & ICT-vakbeurs

Op de Zorg & ICT-vakbeurs begin deze maand gaven NEN en het ministerie van VWS een workshop over EGIZ en de Wegiz. Mark de Lange blikt terug op de bijeenkomst.
 

Mark: “Het is belangrijk dat we deze informatie delen. De Wegiz is nog niet algemeen bekend bij het zorgveld. Op de beurs tref je vooral informatiemanagers, ict-medewerkers en leveranciers. Ict-systemen spelen een belangrijke rol in de Wegiz: ze moeten worden aangepast om aan normen te voldoen, die in het kader van Wegiz worden opgesteld. Vandaar dat we er veel waarde aan hechten deze doelgroep goed te informeren.

Afwegingskader
Een vraag van een brancheorganisatie van ict-leveranciers ging erover of VWS voorzieningen voor rekening neemt of dat dit aan de markt wordt overgelaten. Ik heb toelichting gegeven over het afwegingskader dat VWS momenteel ontwikkelt om te bepalen wat onze rol moet zijn bij de verschillende voorzieningen.

70 à 80 deelnemers
Het doel van de presentatie was om de aanwezigen in 10 minuten op de hoogte te brengen over de Wegiz en de samenhang tussen AMvB’s, kwaliteitsstandaarden, informatiestandaarden, normen en certificering. De zaal was goed gevuld met ongeveer 70 à 80 deelnemers, die aandachtig luisterden. Mirjam van der Gugten van NEN is dieper ingegaan op het ontwikkelen van normen in het kader van Wegiz, dus over de opzet van normontwikkeling en welke trajecten er momenteel lopen.”

Op de website van NEN kun je de presentatie van Mirjam en Mark inzien. Ook ‘Certificaten voor elektronische gegevensuitwisseling in de zorg’ – de presentatie van Kaat van der Haar en Maud Damme – kun je daar bekijken.

Naar de presentaties van NEN en VWS >

NEN EGIZ - Mark de Lange geeft presentatie op Zorg & ICT-vakbeurs
Beeld: ©VWS

‘De beide sporen klinken als een stap in de goede richting’

Andries Hamster pleit in een gastblog op Melius Health Informatics voor een fundamentele discussie over infrastructurele voorzieningen, op een manier die toekomstige opschaling en innovatie niet in de weg staat.
 

Andries is Chief Product Officer bij Founda Health, een platform voor zorgapplicaties dat ernaar streeft drempels weg te nemen die digitale innovaties belemmeren. In zijn blog gaat hij in op spoor 1- en spoor 2-aanwijzingen voor gegevensuitwisselingen. “De beide sporen, en ook de normen klinken als een stap in de goede richting. Immers als er duidelijkheid wordt gecreëerd over ‘hoe’ we gaan uitwisselen stoppen hopelijk de vele, vaak evangelische discussies over dit ‘hoe’.”

Lees het blog van Andries Hamster op de website van Melius Health Informatics >

Melius Health Informatics - uitwisselingssilo's
Beeld: ©Melius Health Informatics