Digitale zorg in de internationale schijnwerpers: 13e GDHP Summit is een feit!

Van 18-20 juni vond in Wenen de 13e GDHP Summit plaats. Dit exclusieve congres voor leden van de Global Digital Health Partnership (GDHP) bracht bestuurders en beleidsmedewerkers op het gebied van digitale gezondheidszorg uit de hele wereld samen. De 3-daagse bijeenkomst bood een interessant en afwisselend programma.

De Summit werd geopend door Abigail Norville, die namens Nederland sinds 1 januari de voorzitter is van de GDHP. Daarna sprak de Oostenrijkse Directeur Generaal Meinhild Hausreither, de aanwezigen toe. Het programma bestond verder uit verschillende break-outsessies, geleid door de diverse GDHP-werkgroepen. En uit werkbezoeken, waaronder een bezoek aan het Oostenrijkse instituut voor Volksgezondheid en een ziekenhuis voor inzicht in het Oostenrijkse eHealth infrastructuur ELGA.

Meinhild Hausreither, Oostenrijkse DG: "First, I said I was having a conference with digital health colleagues, but now I can say that I had a Summit with my digital health friends." Waarop Bianca Rouwenhorst, Directeur Informatiebeleid/CIO van VWS antwoorde: “Daar sluit ik me volledig bij aan!”

De GDHP

De GDHP is een informeel samenwerkingsverband op het gebied van digitale zorg en informatiebeleid. Wereldwijd zijn 40 nationale autoriteiten en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bij de GDHP aangesloten. Van 1 januari 2024 tot 1 januari 2026 is Nederland voorzitter.

De GDHP Summits worden twee keer per jaar georganiseerd en gehouden door één van de aangesloten landen. Ze bieden leden de kans om samen te werken op onderwerpen zoals interoperabiliteit, informatieveiligheid en informatiebeleid en kennis en ‘best practices’ uit te wisselen op het gebied van digitale zorg.

Lees hier meer over de GDHP.

Compilatie van de GDHP Summit in Wenen.

♪ LICHT OPZWEPENDE MUZIEK ♪

Beeldtekst: GDHP Summit Wenen, Oostenrijk, 18-20 juni 2024. De 13e GDHP Summit werd georganiseerd door Oostenrijk en vond plaats in Wenen van 18 tot 20 juni 2024.

MEINHILD HAUSREITHER (Oostenrijk), Director General, Federal Ministry of Social Affairs, Health, Care and Consumer Protectoin: Het is een eer, een voorrecht en een genoegen om de 13e GDHP Summit te organiseren hier, in Oostenrijk, Wenen.
Vertegenwoordigers van over de hele wereld komen bijeen met een gezamenlijk doel: het verbeteren van de gezondheidszorg door middel van digitale innovatie.

Beeldtekst: De GDHP is het informele samenwerkingsverband van nationale autoriteiten (ministeries en agentschappen) op het gebied van digitale zorg.

MW. HAUSREITHER: De weg naar digitale zorg kan geen enkel land alleen afleggen. Het vereist samenwerking en het delen van informatie, kennis en ervaring.

Beeldtekst: De GDHP Summits worden twee keer per jaar georganiseerd door een van de GDHP-leden. De leden komen bijeen om samen te werken en om kennis en 'best practices' uit te wisselen.

MW. HAUSREITHER: De Summit staat symbool voor samenwerking die nodig is voor gemeenschappelijk succes.

CÁTIA PINTO (deputy GDHP Vice Chair, Portugal), Head Global Digital Health, Shared Services of Ministry of Health: Het programma dit jaar is heel goed. We zijn in staat om diep in te gaan op de ervaringen van diverse landen op het gebied van digitale zorg. Er zijn uitdagingen met betrekking tot de International Patient Summary, wereldwijde normen voor gegevensuitwisseling die we tijdens de Summit hebben uitgediept. Ik denk dat het programma van dit jaar echt heel actueel is met betrekking tot de zorgen van overheden over digitale zorg.

ANA ESTELA HADDAD (Brazil), Secretary of Information and Digital Health, Ministry of Health: Ik was uitgenodigd door de voorzitter op de G20 in Salvador. We hadden daar een bijeenkomst. We hadden het daar over de Summit en ik vond het erg interessant. Dus ik ben heel blij om hier te zijn. Ik heb veel geleerd. De werkgroepen gaan over zeer belangrijke onderwerpen. Ze zijn op de best mogelijke manier benaderd, zodat wij een leidraad hebben om te zien waar we staan en om ervaringen uit te wisselen. Dus ik ga met een goed gevoel terug naar Brazilië naar aanleiding van de Summit.

ABIGAIL NORVILLE (voorzitter GDHP, Nederland), plv. Secretaris-Generaal, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: Ik heb zoveel energie gezien. Er is veel gedeeld over struikelblokken, maar ook over wat goed gaat met elkaar. Ik denk dat GDHP daar een belangrijke rol in speelt. Ik vond de Summit geweldig. Er waren goede discussies over waar GDHP voor moet staan. Dat krijgt nog een vervolg, maar ik ben erg enthousiast over de Summit.

♪ LICHT OPZWEPENDE MUZIEK ♪

In beeld: groepsfoto van de GDHP-leden.

Beeldtekst: Oostenrijk, bedankt voor het organiseren van de Summit. We kijken ernaar uit om alle leden weer te zien op de volgende Summit in Nieuw-Zeeland. Voor meer informatie of interesse in GDHP: bekijk de website https://gdhp.health of mail naar GDHP-Secretariat-NL@minvws.nl.